Aparatele dentare incognito
Se poate întâmpla de-a lungul vieții să apară necesitatea de a purta aparat dentar pentru a corecta anumite afecțiuni dentare, precum problemele de mușcătură, poziția incorectă a dinților pe arcadă, spațiile dintre dinți sau chiar și aglomerarea dentară.
Totuși, pot exista situații în care pacienții să nu își dorească să poarte aparat dentar, întrucât consideră că este inestetic.
Ce se poate face în această situație?
Ei bine, tehnologia a continuat să se dezvolte de-a lungul anilor și au apărut aparatele dentare incognito, adică aparate dentare care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Aparatele dentare incognito sunt adresate adolescenților și adulților, având scopul de a repara problemele dentare menționate mai sus. Aceste aparate dentare sunt montate pe partea interioară a dinților, motiv pentru care nu sunt vizibile. Astfel, pacientul se va simți în largul său și nu va fi timorat în anumite contexte sociale, din cauza necesității de a purta aparatul dentar.
Tipuri de aparate dentare incognito
Aparatele dentare incognito sunt de mai multe feluri:
- aparatul dentar Invisalign. Aparatele dentare Invisalign sunt, practic, niște gutiere care se schimbă la două săptămâni. Gutierele sunt rezistente, se uzează foarte greu și pot fi îndepărtate ușor pentru a eficientiza și a ușura igiena dentară.
- aparatul dentar Incognito, care se remarcă prin faptul că se aplică pe partea interioară a dinților, lucru care îl face să fie invizibil, se potrivește marii majorități a pacienților și rezolvă probleme dentare de orice natură, care necesită purtarea aparatului dentar.
- aparatul dentar din safir. Aparatele dentare din safir se aplică pe partea din față a dinților, sunt complet transparente și aproape invizibile, au o suprafață fină, netedă și marginile rotunjite, fapt care îi oferă pacientului un anumit confort.
Perioada de tratament cu aparatul dentar incognito poate dura de la unul la doi ani, după caz.
Procedura de montaj a aparatului dentar incognito
Procedura de realizare și de montare a aparatului nu este complicată. În primul rând, este necesar un consult al pacientului care implică o analiză a stării sale de sănătate dentară și a formei feței. Ulterior, pacientului îi este prezentată, la nivel demonstrativ, o situație de tipul before/after, pentru a ști la ce rezultate să se aștepte post-tratament. În cele din urmă, după ce se constată de către medicul stomatolog că pacientul poate purta aparat dentar incognito, se vor porni formalitățile prentru realizarea aparatului dentar.
Aparatele dentare incognito se realizează, de obicei, în Germania sau în Statele Unite ale Americii. Tot acest proces durează în jur de 6 săptămâni, iar după aplicarea aparatului dentar, controalele se realizează la interval de 4 săptămâni, pentru a ne asigura că situația pacientului evoluează favorabil.
Problemele de vorbire nu apar la toți pacienții, iar în cazul celor care întâmpină anumite dificultăți de vorbire, acestea vor dispărea în primele zile de la montarea aparatului dentar.
Atât alimentele lipicioase, cât și cele crocante sau cele tari vor fi evitate, întrucât nu se doresc accidente care să întârzie rezultatul final al tratamentului efectuat.
Cât despre igiena dentară, considerăm necesară utilizarea unei paste de dinți cu mult fluor pentru a preveni apariția cariilor și a plăcii dentare, în timp ce apa de gură și ața dentară trebuie să fie nelipsite din trusa de îngrijire zilnică a pacientului.