Molarul de 6 ani reprezinta unul dintre cei mai importanti dinti ai cavitatii orale, fiind un dinte definitiv special. El apare in spatele dintilor de lapte si poate fi confundat cu un dinte temporar. Este deosebit de vulnerabil, de aceea exista riscul de a se caria si de a nu fi tratat. Prin pozitia lui strategica pe arcada, molarul de 6 ani este obligat sa suporte cele mai mari presiuni, fiind singurul care are mecanisme necesare pentru a le dispersa armonios. Datorita eruptiei timpurii, este singurul element de stabilitate în timpul erupţiei mixte.

Parintele ar trebui sa fie bine informat despre aparitia molarilor in preajma varstei de 6 ani, deoarece odata erupt, adesea se face greseala ca acest molar sa fie confundat cu un dinte de lapte, temporar. Le reamintim parintilor pe aceasta cale ca ultimul dinte de lapte erupe cel mai tarziu la 2,5 ani-3 ani. In jurul varstei de 6 ani incepe deja dentitia mixta prin eruperea primilor dinti definitivi, respectiv incisivii centrali inferiori si primi molarii (molarii de 6 ani).

 

Molarul de 6 ani este un dinte cu risc crescut pentru aparitiei cariilor

Cauza prin care acest dinte devine vulnerabil la aparitia cariei este durata eruptiei, un an din momentul in care apare de sub mucoasa gingivala, iar acest lucru favorizeaza depunerea de placa bacteriana pe el. Pierderea timpurie a acestui dinte favorizeaza migrari dentare importante care vor persista toata viata si pot deveni dificil de tratat. Mineralizarea molarului de 6 ani incepe in primul an de viata, prin urmare, orice dezechilibru al calciului se rasfrange asupra calitatii smaltului.

 

Cum se efectueaza sigilarea molarului

Sigilarea santurilor si fosetelor este metoda principala de ingrijire a molarului de 6 ani, care reprezinta un act terapeutic non-invaziv de atenuare a reliefului ocluzal. Astfel, copiii pot fi scutiti ulterior de dureri dentare sau chiar de pierderea dintelui. Procedura este rapida si consta in periajul dintilor in prealabil, urmat de aplicarea unui material fluid care se va fotopolimeriza. Acest proces nu necesita anestezie pentru ca nu se indeparteaza parti din tesuturile dentare. Sigilarile trebuie sa fie efectuate la scurt timp dupa eruptia molarilor si premolarilor permanenti pentru a evita instalarea cariei. Acest procedeu anuleaza riscul aparitiei cariilor doar pe suprafetele ocluzale, adica cele cu care mestecam, de aceea este obligatorie efectuarea corecta a igienei dentare si utilizarea mijloacelor suplimentare de igiena.

Dupa sigilarea molarilor de 6 ani, este necesar controlul periodic la 6 luni, existand posibilitatea ca peste cativa ani, copilul sa fie nevoit sa refaca sigilarea. Materialul sigilant are culoare diferita de cea a dintilor, ceea ce il face usor de identificat. Acesta lucru vine in sprijinul parintilor care pot controla in timp integritatea sigilarii.