In ultimii ani, persoanele care au probleme cu dantura apeleaza din ce in ce mai des la implanturile dentare. Dar cea mai mare provocare, dincolo de buget, este tipul de implant dentar pe care sa-l alegi in functie de persoana si de varsta acesteia.

Cand vorbim de tehnologiile folosite, la nivel mondial, cele mai cunoscute branduri provin din tari precum Germania, SUA, Franta, Elvetia, Suedia, Coreea de Sud si Israel.

Ca element prezent cu preponderenta in structura implanturilor, putem aminti aliajele bazate pe titan. In general, fiecare medic implantolog opteaza pentru lucrul cu un numar limitat de branduri, deoarece in majoritatea cazurilor, tehnicile si aparatura necesara pentru aplicarea si protezarea implantului difera de la o marca de implant dentar la alta, fiind practic aproape imposibil sa gasiti un medic implantolog experimentat care sa lucreze cu zeci de marci de implanturi dentare. Ar insemna atat risipa de timp cat si financiara pentru ca ar trebui ca respectivul medic sa comande mostre din fiecare tip si model de implant inainte de a invata procedura de imbinare si montare. Un lucru important de stiu este acela ca nici un medic stomatolog nu poate sa ofere garantie pentru lucrarile cu tesuturi biologice.

De ce sa alegi un implant dentar?

Preturile implanturilor dentare au scazut semnificativ in ultima perioada, dar sunt inca persoane care evita o  astfel de investitie. Din pacate, acest lucru poate cauza efecte nedorite pentru ca un dinte lipsa determina o miscare a celorlalti dinti si riscul de paradontoza se mareste. Un implant dentar pastreaza pozitia dintilor acolo unde trebuie si elimina pericolul de a colecta bacterii si alte infectii in spatiile lasate libere daca nu s-ar fi realizat implantul. Cum alegi pretul unui implant dentar?

Nu este o idee buna sa cautam cel mai mic pret pentru un implant. Exista posibilitatea ca materialele sa fie insuficient testate si verificate de institutiile abilitate. In plus, folosirea unor echipamente non-brand pot provoca in timp probleme medicale ireversibile, pentru ca implanturile non-brand pot genera reactii adverse la nivelul organismului – iritatii, alergii sau chiar sangerari. De asemenea, un implant calitativ provenit de la surse serios are un cod de bare care se ataseaza fisei medicale ale pacientului.

Care sunt factorii care influenteaza costul unui implant dentar?

Exista mai multi factori care influenteaza costul unui implant dentar. Inainte de toate, trebuie sa intelegem insa ca implantul dentar reprezinta un tratament si nu o piesa simpla din metal (titan sau zirconiu), prin urmare ceea ce platim de fapt este un viitor dinte sau o viitoare lucrare dentara, care trebuie sa fie in primul rand biologica (adica acceptata usor de organism), functionala si nu in ultimul rand, estetica.