Decapușonarea
Decapușonarea este o procedură de chirurgie dentară ce constă în îndepărtarea gingiei, sub anestezie locală, pentru a ajuta molarul de minte să erupă, în cazul în care erupția este împiedicată de gingie, os sau un alt dinte.
Decapușonarea se realizează în următoarele două cazuri:
- când molarul de minte mai este acoperit doar de gingie
- când poziția molarului este una corectă, verticală, pe arcadă, care îi permite să erupă fără a afecta în vreun fel dinții alăturați.
Când ar trebui să se prezinte un pacient la medicul dentist pentru decapușonare?
Un pacient ar trebui să se prezinte la medic pentru efectuarea procedurii de decapușonare atunci când prezintă unu sau mai multe dintre următoarele simptome:
- dureri accentuate sau chiar imposibilitatea de a deschide gura
- salivație abundentă
- respirație urât mirositoare
- inflamația ganglionilor locali
Cum se realizează decapușonarea?
Sub anestezie locală, medicul stomatolog efectuează o incizie în gingie și îndepărtează acea parte din gingie care acoperă molarul de minte. Ulterior, medicul irigă plaga cu o soluție antiseptică și se aplică o meșă cu soluții antiseptice și antiinflamatoare.
Post-intervenție, pacientul trebuie să se prezinte timp de 3 zile la rând la medic, pentru a-i fi curățat și dezinfectat locul și a i se aplica antibiotic. Este foarte important ca pacientul să țină cont de toate recomandările medicului, să nu fumeze și să nu consume lactate timp de câteva zile, pentru a preveni infecțiile sau alte complicații.