Extracție molar de minte (inclus, semiinclus)
Molarii de minte sau, așa cum îi cunoaștem toți drept ”măselele de minte” sunt ultimii dinți care erup pe arcadă, în jurul vârstei de 17-25 de ani. Molarii de minte sunt 4 la număr, câte 2 pe fiecare arcadă, însă nu toate persoanele ajung să aibă, de-a lungul vieții, toți cei 4 molari.
Molarii de minte, spre deosebire de ceilalți dinți de pe arcadă, nu joacă un rol atât de important, mai ales dacă aceștia nu se dezvoltă corespunzător. Molarii de minte pot să iasă cu totul și să se dezvolte corect și sănătos, având rolul de a tăia, fărâmița și mesteca alimentele, caz în care nu se recomandă extracția lor.
De cealaltă parte, molarii de minte pot fi incluși sau semiincluși, adică nu reușesc să iasă și să își ocupe poziția pe arcadă. Acest lucru se poate întâmpla din cauza faptului că nu există suficient spațiu pe arcadă pentru încă un dinte, fie pentru că în calea lui există un alt dinte, fie pentru că înclinarea lui este necorespunzătoare cu linia dintilor de pe arcadă.
În acest caz, molarii de minte incluși sau semiincluși pot provoca o serie de probleme și de afecțiuni, precum:
- halenă (respirație urât mirositoare), deoarece, din cauza poziției lor pe arcadă, molarii de minte nu permit o igienă corespunzătoare și pot rămâne necurățate resturi de alimente.
- sângerări gingivale și inflamații ale gingiei din jurul molarilor de minte.
- carii, atât pe molarul de minte, cât și între molarul de minte și măseaua de lângă, din cauza înghesuielii dintre dinți.
- potențial de aglomerare sau malocluzie față de restul dinților, ceea ce poate conduce la necesitatea pacientului de a purta aparat dentar.
- dureri teribile și disconfort.
- infecții repetate ale țesutului moale din spatele măselei de minte.
Dacă pacientul se confruntă cu una sau mai multe simptome dintre cele enumerate mai sus, trebuie să se prezinte de urgență la medicul stomatolog, cel mai probabil pentru extracția molarului de minte. În orice caz, recomandăm tuturor pacienților o vizită de rutină la stomatologie, înttrucât, chiar și fără simptome supărătoare, molarii de minte pot cauza probleme.
Cum se efectuează extracția unui molar de minte inclus/semiinclus?
La fel ca în cazul unei extracții clasice, primul pas este ca pacientul să facă o radiografie dentară, mai ales că rădăcinile molarului de minte pot prezenta anomalii. În plus, o radiografie dentară îi va permite medicului stomatolog să stabilească planul de extracție și să observe dacă pacientul se confruntă și cu alte afecțiuni locale.
Ulterior, pacientului i se va face anestezia locală și, în funcție de poziționarea molarului pe arcadă (inclus, semiinclus sau dezvoltat complet), medicul stomatolog va decide cât de mult trebuie să incizeze gingia și dacă este cazul să taie molarul pe jumătate sau să efectueze frezarea osului de jur împrejurul dintelui. Extracția molarului de minte presupune o procedură mai complexă decât la extracția unui dinte, însă recuperarea post-operatorie este facilă și rapidă, dacă pacientul respectă toate indicațiile medicului dentist.