Se știe deja că igiena orală este foarte importantă, deoarece afectează și sănătatea generală, nu doar pe cea dentară. Deși se vorbește tot mai mult despre prevenție, mulți oameni continuă să meargă la medicul stomatolog doar atunci când apar probleme.
Cele mai întâlnite motive pentru care oamenii nu merg preventiv la medicul stomatolog sunt frica de tratamente și lipsa banilor.
Însă prevenția este o modalitate de a salva bani pe termen lung și de a diminua durerea și complexitatea tratamentelor. Adică, pentru controalele regulate, de minim 2 ori pe an, medicul stomatolog consumă mai puțin timp, energie și resurse decât atunci când tratează o problemă mai gravă, apelând la un tratament mai laborios, deci și investiția financiară a pacientului este mai mică. Aceeași regulă se aplică și la capitolul durere. Cu cât intervenția este mai mică, cu atât durerea este mai diminuată și pe termen mai scurt.
Ce se întâmplă dacă nu mergi la controalele preventive
Recomandarea medicilor stomatologici este de a efectua (minim) 2 controale dentare de prevenție pe an, o dată la 6 luni. Este important de reținut că vizita la medicul stomatolog nu se face doar atunci când apare o problemă, precum durerea sau disconfortul.
În cazul în care aceste vizite preventive nu se efectuează regulat, o problemă simplă, precum o carie mică, poate duce în timp la complicații care necesită tratamente mai ample și mai costisitoare.
De asemenea, fără vizite regulate la medicul stomatolog, tartrul se va acumula. Chiar și cu o rutină de îngrijire orală ca la carte acasă, tartrul apare și se depune în locuri greu accesibile în care numai medicul stomatolog poate ajunge cu echipamente speciale. Această problemă poate duce la complicații și anume – degradarea dinților, care poate conduce, la rândul ei, la pierderea dinților.
Poate fi ușor ca sănătatea gingiilor să fie uitată, mai ales dacă nu sunt semne de alarmă (durere, disconfort). De exemplu, gingivita în stadiu incipient poate fi prezentă chiar și în gingiile sănătoase, care nu provoacă durere. Pacienții care nu vizitează medicul dentist riscă ca gingivita lor să se transforme în boala parodontală mult mai gravă. Este obișnuit ca pacienții cu stadii avansate ale bolii parodontale să experimenteze pierderea osoasă a maxilarului și pierderea dinților. Vizitele regulate la dentist permit diagnosticarea incipientă a problemelor.
Recomandări pentru consultația de rutină
Atunci când mergi la consultația de rutină, recomandăm să efectuezi și o igienizare. Aceasta include identificarea plăcii bacteriene acumulate cu ajutorul revelatorilor, detartraj cu ultrasunete (dacă este nevoie), periaj profesional ce folosește periuțe și soluții speciale pentru a curăța suprafața dinților cu mai multă acuratețe și air flow pentru îndepărtarea petelor și lustruirea dinților.
După ce această igienizare profesională a fost efectuată, medicul stomatolog poate constata dacă s-au format carii (sau dacă sunt pe cale să se formeze) cu mai multă precizie. În cazul în care acestea există, recomandăm să optezi pentru tratarea lor cu scopul de a le stopa avansarea și formarea de complicații.
Alimente care fac rău dinților
Anumite alimente pe care le consumăm pot duce la probleme ale dinților, dar și ale gingiilor. Fie că vorbim de alimente tari care pot sparge dinții, de alimente care pătează dinții sau de alimente (dulci în general) care atacă dintele prin crearea unor reacții chimice, este important să fim atenți la ceea ce consumăm zilnic.
Alimente intens pigmentate, precum cafeaua, ceaiul negru, sfecla roșie, curry, fructele de pădure pot produce pete dinților. Adăugarea laptelui în băuturi precum cafeaua și ceaiul negru poate diminua efectul de pigmentare, reducând din colorarea băuturii. Clătirea gurii sau periajul dinților sunt recomandate imediat după consumarea acestor alimente pentru a reduce riscul de pigmentare și colorare.
Alcoolul și băuturile acidulate: cresc șansele de pigmentare a dinților din cauza acizilor pe care le conțin, acizi ce atacă smalțul, făcându-l mai poros, deci mai ușor de pătat.
Zahărul: în orice formă a sa, zahărul poate conduce la formarea cariilor prin crearea unor reacții chimice ce sapă în dinte.
Alimentele tari, precum gheață, sâmburi, pot provoca crăparea sau chiar spargerea dinților.
Dulciuri gumate (jeleuri, caramele): pe lângă conținutul de zahăr ridicat, astfel de dulciuri se lipesc de dinți și rămân între crăpăturile dinților de unde pot fi eliminate cu greutate. Atunci când sunt consumate, este recomandat să se efectueze un periaj al dinților și să se folosească ața dentară.
Obiceiuri care fac rău dinților
Ca și alimentele, anumite obiceiuri pot avea efecte negative asupra danturii.
Fumatul: deși nu este un aliment (nu mesteci țigările), fumatul este un obicei foarte des întâlnit care dăunează dinților. Pe lângă faptul că poate colora dantura, poate cauza și căderea dinților.
Folosirea dinților pentru a deschide diverse: deschiderea capacelor sau ambalajelor de plastic cu dinții este un obicei ce ne scutește de un drum până la un sertar, dar ne aduce un drum la cabinetul medicului stomatolog, deoarece acest obicei poate duce cu ușurință la crăparea dinților.
Scrâșnirea dinților: bruxismul, în termeni medicali, este un obicei cauzat de stres, deseori inconștient, în timpul somnului, deci greu de controlat. O gutieră poate ajuta la prevenirea măcinării dinților în timpul nopții.
Practicarea sporturilor de contact fără proteză: pentru orice jucător de sport de contact, gutiera este o parte esențială a echipamentului sportiv, aceasta protejând dantura de crăpături (sau chiar spargeri) în caz de impact.
„Mestecarea” creioanelor și pixurilor: de obicei la stres, în mod inconștient, fiecare dintre noi ne mai surprindem cum „mestecăm” creionul sau pixul cu care scriem. Acest obicei, însă, are efecte dăunătoare asupra danturii, punând o presiune inutilă, iar în timp dinții se pot crăpa sau fractura.
Prevenția este o modalitate care îți asigură un zâmbet frumos și o dantură sănătoasă, fără afecțiuni, pentru cât mai mult timp. Consultația de rutină este cheia către sănătatea ta orală și te îndemnăm să o faci de minim 2 ori pe an – în cazuri speciale, precum fumători, este recomandat ca vizitele la stomatolog să fie mai dese.