Cauza principala pentru care cei mai multi dintre romani evita sa apeleze la medicul stomatolog in vederea efectuarii controlului stomatologic periodic este frica de durere. Aceasta frica poate avea consecinte grave asupra sanatatii dintilor deoarece cu cat amani mai mult rezolvarea problemelor dentare, cu atat acestea se vor agrava, iar durerea va fi din ce in ce mai mare.

Cu toate acestea, dorinta suprema a pacientilor este aceea de a avea o dantura sanatoasa si un zambet perfect. Primul pas in acest sens este controlul stomatologic periodic care trebuie efectuat cel putin o data la 6 luni, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Din pacate, vizita la medicul stomatolog se face de cele mai multe ori atunci cand problemele dentare au aparut deja sau in cel mai rau caz, cand durerea devine insuportabila. In acest caz, durerea este consecinta principala a neglijentei, a unei igiene orale deficitare, precum si a lipsei controlului stomatologic periodic.

Controlul stomatologic efectuat cu regularitate poate preveni problemele dentare

„Un lucru mai putin constientizat de catre pacienti este acela ca amanarea rezolvarii unei probleme dentare va necesita in viitor un tratament cu mai multe etape si evident, mai costisitor. Controlul stomatologic efectuat cu regularitate poate preveni aceste probleme si mai mult decat atat, este cea mai putin costisitoare, eficienta si usoara metoda de prevenire a problemelor cavitatii bucale. De asemenea, in urma unui astfel de control medicul stomatolog poate depista afectiuni ale dintilor sau ale cavitatii bucale de care pacientii nici macar nu sunt constienti. Recomand pacientilor cu predispozitie la carie sau afectiuni gingivale sa efectueze controlul stomatologic cel putin de doua ori pe an!” explica dr. stomatolog Mina Vasiliu.

Neglijenta pentru igiena dentara provine din lipsa unei educatiei in acest sens

Marea majoritate a pacientilor nu constientizeaza necesitatea unui control stomatologic periodic pana in momentul in care se confrunda cu o problema dentara suficient de grava incat sa apeleze la medicul stomatolog. Durerile dentare sau gingivale, inflamatia, sangerarile gingivale sau degradarea unei lucrari protetice mai vechi sunt doar cateva dintre motivele pentru care romanii apeleaza la medicul dentist, insa de cele mai multe ori, prea tarziu. Aceasta neglijenta pentru igiena dentara provine din lipsa unei educatii in acest sens, care ar trebui consolidata inca din copilarie. Periajul dintilor la copiii trebuie sa se realizeze cu regularitate inca din momentul aparitiei primului dinte de lapte.