Odontoterapia | Tratamentul cariilor cu freză și cu laser
Odontoterapia este ramura stomatologiei ce face referire la cariile dentare și la tratarea acestora, de la cele mai simple, în fază incipientă până la cele mai avansate, care necesită un tratament mai laborios. În cadrul clinicii noastre, puteți beneficia de tratarea cariilor, atât prin metoda clasică, cu freza, cât și prin noile tehnologii, cu laserul.
Cariile dentare sunt cele mai răspândite afecțiuni ale cavității bucale la nivel mondial. Sănătatea dentară afectează și sănătatea generală a organismului, deci este important să prevenim apariția cariilor și, de asemenea, să nu amânăm tratamentul cariilor din stadiile incipiente, deoarece, ulterior, se poate ajunge la tratamente mult mai laborioase și mai costisitoare.
Este de menționat că acestea nu dispar de la sine și, netratate la timp sau corespunzător, pot evolua ușor și pot afecta inclusiv structura dintelui natural.
Tratamentul cariilor presupune multă atenție și un medic specialist care să curețe întreaga suprafață cariată, să repare dintele cu ajutorul unei obturații dentare și să se asigure că dintele refăcut va rămâne sănătos pe termen lung. Există două tipuri de tratamente pentru carii: cel cu freza, care este clasic și binecunoscut, respectiv cel cu laser, care este modern și mult mai eficient.
Tratamentul cariilor cu freza
Tratamentul cariilor cu freza se realizează în câteva etape. În primul rând, anestezia, dacă este nevoie sau dacă se cere, mai apoi cavitatea de acces, adică penetrarea smalțului, care se va realiza cu freze turbină la viteze mari, astfel încât să se ajungă la caria dentară. Se va îndepărta cât de puțin din smalț, doar atât cât este necesar să se ajungă la dentina infectată de dedesubt.
Ulterior, va fi îndepărtată dentina infectată, care, în cazul acestui tratament, se va realiza cu freze globulare propulsate de un micromotor la viteze mici și un instrument de mână, anume excavatorul dentar, pentru a se îndepărta porțiunile largi din dentina cariată. După ce toată partea dentinei afectate va fi eliminată, se va reface dintele. În funcție de mărimea procesului carios se poate opta pentru mai multe soluții: obturația dentară, adică, cum i se spune în popor, “plomba”, coroana dentară, inlay-ul sau onlay-ul dentar.
Tratamentul cariilor cu laserul
A doua modalitate de tratament a cariilor dentare este laserul. Acest tratament este unul modern, inovativ și, cel mai important, minim invaziv – fără durere și fără disconfort pentru pacient. Laserul va acționa la nivelul țesuturilor într-o manieră non-contact, adică nu va atinge nimic, nu va transmite căldură către nerv, fără vibrații, fără fisuri sau microfracturi la nivelul smalțului sau dentinei.
Tratamentul cariilor dentare cu ajutorul laserului stomatologic vine cu o serie de avantaje:
- sensibilitatea și durerea sunt aproape inexistente
- laserul nu va afecta țesutul sănătos și va elimina doar țesutul afectat
- va steriliza țesutul