Albirea dentară

Albirea dentară este unul dintre cele mai populare și iubite tratamente de cosmetică dentară, oferind o modalitate rapidă, non-invazivă și accesibilă de a îmbunătăți aspectul dinților și zâmbetul cu două până la 7 nuanțe.

Practic, toți pacienții care optează pentru un tratament de albire a dinților văd o îmbunătățire moderată până la substanțială a luminozității și albului zâmbetului lor. Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că albirea dentară nu este o soluție permanentă pentru a menține albul dinților, ci trebuie întreținută pentru un efect prelungit.

Colorarea dinților: colorare extrinsecă vs. intrinsecă

Există două categorii de colorare în ceea ce privește dinții: pete extrinseci și pete intrinseci.

Petele extrinseci sunt cele care apar pe suprafața dinților ca urmare a expunerii la băuturi de culoare închisă, alimente și tutun, precum și a uzurii de rutină. De asemenea, dezvoltarea tartrului poate colora inestetic smalțul dinților.

Petele extrinseci superficiale sunt minore și pot fi îndepărtate prin periaj și curățare profilactică dentară. Petele extrinseci persistente însă pot pătrunde în dentină și pot deveni înrădăcinate dacă nu sunt tratate din timp.

Petele intrinseci sunt cele care se formează pe interiorul dinților. Petele intrinseci rezultă din traume, îmbătrânire, expunere la minerale (cum ar fi tetraciclina) în timpul formării dinților și/sau ingestia excesivă de fluor. În trecut, se credea că petele intrinseci erau prea rezistente pentru a fi corectate prin albire. Astăzi, experții în estetica dentară consideră că până și petele intrinseci adânci pot fi îndepărtate prin procedura de albire a dinților, care se menține timp de câteva luni până la un an.

Factori care cauzează colorarea dinților

Vârsta: există o corelație directă între culoarea dinților și vârstă. De-a lungul anilor, dinții încep să se îngălbenească, urmare a uzurii și a acumulării de pete. Adolescenții vor avea rezultate imediate și vizibile ca urmare a procesului de albire, însă, după vârsta de 40 de ani, procesul de albire poate necesita un efort mai mare, întrucât dinții absorb o mulțime de pete încăpățânate care se pot dovedi dificil (dar nu imposibil) de îndepărtat.

Culoarea de ”pornire”: Cu toții avem o nuanță înnăscută a dinților, care variază de la galben-maroniu la gri-verzui și se intensifică în timp. Nuanța galben-maro este în general mai sensibilă la albire decât verde-gri.

Transluciditate și subțiere: Acestea sunt, de asemenea, trăsături genetice care devin mai pronunțate odată cu vârsta. În timp ce toți dinții prezintă o oarecare transluciditate, cei care sunt opaci și groși au un avantaj: par mai deschisi la culoare, mai strălucitori și răspund mai bine la procesul de albire. Dinții care sunt mai subțiri și mai transparenți – în special cei din față – au mai puțin pigment necesar pentru albire. Potrivit stomatologilor specializați în estetica dentară, transparența este singura condiție care nu poate fi corectată prin nicio formă de albire a dinților.

Igiena dentară precară – lipsa unei igiene dentare adecvate (care presupune spălarea pe dinți de cel puțin două ori pe zi și folosirea aței dentare) poate duce, în timp, la îngălbenirea dinților.

Obiceiuri alimentare: Consumul obișnuit de vin roșu, cafea, ceai, cola, morcovi, portocale și alte băuturi și alimente profund colorate provoacă pete considerabile pe dinți de-a lungul anilor. În plus, alimentele acide precum citricele și oțetul contribuie la eroziunea smalțului. Ca rezultat, suprafața devine mai transparentă și mai multă dentină de culoare galbenă se va vedea.

Fumatul: Nicotina lasă depozite maronii care pătrund încet în structura dintelui și provoacă colorare intrinsecă.

Medicamente/substanțe chimice: Utilizarea tetraciclinei în timpul formării dinților produce pete gri închis sau maro, care sunt foarte greu de îndepărtat. Consumul excesiv de fluor, de asemenea, provoacă fluoroză (colorare marcată de apariția unor pete albe slabe pe dinți) și zone asociate de pete albe.

Traumatismele: Căzăturile și alte răni pot produce fisuri considerabile în dinți, care, netratate la timp, vor aduna resturi de mâncare, bacterii și pete.

Cum se realizează procesul de albire dentară?

Înainte de a începe procesul de albire dentară, fiecare pacient va beneficia de o consultație amănunțită din partea medicului specialist, în cadrul căreia va fi evaluată sănătatea orală, se va efectua o igienizare completă și se va stabili cantitatea de gel cu peroxid de hidrogen care trebuie folosită pentru pacient. De asemenea, va fi măsurată culoarea dinților înainte și după procesul de albire, printr-un ghidaj de nuanță.

În ceea ce privește procesul propriu-zis de albire, acesta are o durată cuprinsă între 60-90 de minute și se realizează facil: se sigiliează gingiile cu o digă dentară, se aplică gelul cu peroxid de hidrogen, apoi se pornește laserul și se efectuează albirea.

Albirea dentară nu este dureroasă, nu afectează smalțul dinților, nu provoacă sensibilitate și nu are efecte secundare.

Contraindicații:

Albirea dentară nu este recomandată persoanelor care:

  • au pete sau prea mult fluor;
  • prezintă eroziuni dentare sau afecțiuni ale structurii interne a smalțului;
  • suferă de o boală parodontală, deoarece pot simți dureri atât în timpul tratamentului, cât și ulterior;
  • au plombe pe dinții din față, însă, aici, procesul este discutabil. Albirea profesională se poate efectua și în această situație, însă doar dacă pacientul este foarte bine informat și asumat. În primul rând, pacientul trebuie să știe că vorbim de un proces mai amplu, care nu se realizează în 60-90 de minute. Pentru a putea realiza albirea ca la carte, se îndepărtează obturațiile dentare vechi din partea frontală și se lasă la stadiul de ciment. Doar în această situație albirea se poate efectua corect și uniform pe întreaga dantură. Ulterior, se reconstituie tot frontul pe nuanța obținută în urma albirii și abia atunci procesul de albire este unul complet și finalizat cu succes.
  • Femeilor însărcinate sau care alăptează.

Recomandări după procesul de albire dentară

Ulterior procesului de albire dentară, pentru 24-48 de ore, pacientul trebuie să țină cont de câteva recomandări, care îl vor ajuta să își mențină dinții albi și strălucitori pe o perioadă îndelungată de timp!

  • să evite consumul de cafea, ceai, vin roșu și băuturile ce conțin colorant;
  • să evite fumatul;
  • să evite consumul unor alimente precum: sfeclă roșie, afine, mure, diverse sosuri;
  • să aibă o igienă orală excelentă, să folosească ața dentară și apă de gură.