Erupția dentară la copii
Erupția dentară este procesul prin care dinții ies prin gingii. Primii dinți care erup la bebeluși, denumiți în mod obișnuit dinți de lapte, sunt deja formați sub gingii încă dinainte de naștere.
Vârsta de erupție dentară variază de la copil la copil. În general, primii dinți încep să erupă atunci când copilul are în jur de șase până la nouă luni. Setul complet de dinți erupe, de obicei, până la vârsta de trei ani. Formarea rădăcinilor dinților este un proces care în mod normal nu este finalizat decât de la trei până la cinci ani de la erupția coroanei dinților.
De obicei, erupția dentară se produce mai devreme la fete decât la băieți, iar dinții de lapte sunt mai mici și mai albi decât dinții permanenți.
Care sunt simptomele erupției dentare la copii?
În momentul în care se apropie procesul de erupție a dinților temporari, cei mici pot avea o serie de manifestări, precum:
- febră
- stare de irascibilitate
- gingii roșii și dureroase
- lipsa poftei de mâncare
- salivație moderată
- sângerări minore când dintele erupe
- roșeață pe obraz, în partea în care dintele erupe
- neliniște în timpul somnului
Aceste simptome sunt frecvent întâlnite în rândul celor mici, însă, dacă se accentuează, trebuie să luați legătura cu medicul pediatru și cu medicul pedodont, pentru a vă îndruma și a vă prescrie un tratament pentru copil, fie medicamentos, fie bazat pe analgezice aplicate topic. De asemenea, și inelele de dentiție pot oferi ameliorarea temporară a durerii cauzate de erupția dentară.
Care este ordinea în care erup dinții de lapte?
Erupția dentară este un proces care diferă de la bebeluș la bebeluș, iar ordinea în care erup dinții temporari vă este prezentată mai jos.
- incisivii centrali superiori și inferiori: vârsta de 6 până la 12 luni (uneori incisivii centrali superiori erup după cei inferiori).
- incisivii laterali superiori și inferiori: vârsta de 7 până la 16 luni.
- caninii superiori și inferiori: vârsta de 16 până la 23 de luni.
- primii molari superiori și inferiori: vârsta de 13 până la 19 luni.
- ceilalți doi molari superiori și inferiori: vârsta de 20 până la 33 de luni.
Erupția dentară și alăptatul
În timpul alăptării, limba acoperă dinții inferiori, așa că este aproape imposibil ca bebelușul să se hrănească și să muște în același timp. Bebelușii mușcă din diverse motive, care variază în funcție de vârsta copilului. Un nou-născut poate strânge sau, dacă există vreun dinte, poate mușca pur și simplu ca răspuns la o schimbare a poziției sau în încercarea de a încetini fluxul de lapte dacă este prea rapid.
Mușcătura este mai frecventă atunci când bebelușului îi dau dinții, dar, de obicei, este o problemă pe termen scurt și necesită perseverență din partea mamei pentru a găsi o soluție. Fiecare bebeluș este diferit și soluția depinde de vârsta și temperamentul bebelușului. Multe mame care se confruntă cu această problemă consideră că o jucărie pentru dentiție sau hrănirea într-o poziție diferită le poate fi de ajutor.
Când se schimbă dinții de lapte
Un copil ar trebui să înceapă să-și piardă dinții de lapte între șase și șapte ani. Este important însă ca dinții de lapte să fie îngrijiți corespunzător și să fie tratați în caz de carii sau infecții, deoarece ei vor asigura buna creștere și starea de sănătate a dinților permanenți. Dinții primari conferă copilului un aspect facial normal, ajută la vorbire și îi permit să se bucure de o dietă variată și echilibrată.