Coroanele dentare

Coroana dentară este o restaurare cimentată care se aplică în cadrul unui implant dentar sau peste un dinte natural, pentru a-i restabili acestuia funcționalitatea, estetica și pentru a-i corecta pacientului mușcătura.

Coroana dentară este soluția potrivită în momentul în care pacientul va recurge la un implant dentar sau când acesta s-a confruntat cu o carie profundă care i-a distrus mai mult de 50% din suprafața unui dinte. Coroanele dentare se mai pot monta și în scopuri estetice, în cazul în care un dinte nu arată pe placul pacientului, fie că așa arată el în mod natural, fie că a survenit un accident care l-a traumatizat.

Tipuri de coroane dentare

Există mai multe tipuri de coroane dentare, precum:

  • coroana din zirconiu care este estetică, durabilă și se folosește, de obicei, pentru dinții laterali. Zirconiul este un material biocompatibil cu organismul uman.
  • coroanele integral ceramice, folosite pentru dinții frontali, datorită aspectului și esteticii lor care seamănă foarte bine cu dintele natural.
  • coroanele din metalo-ceramică, alcătuite din metal și ceramică. Acestea sunt ieftine, rezistente și se montează, în principiu, pe dinții laterali pentru a asigura rezistența în ceea ce privește sarcinile masticatorii intense.

Cum se realizează montarea coroanei dentare?

Procedura de montare a coroanei dentare nu este complicată, este lipsită de riscuri și presupune următorii pași:

  • mai întâi de toate, dintele care va urma să aibă coroana atașată va fi supus unui tratament de canal,  pentru a preveni posibile neplăceri în ceea ce privește comoditatea pacientului în timpul procedurii.
  • se va lua amprenta dintelui natural, pentru ca aceasta să fie trimisă la laborator pentru realizarea coroanei dentare. Fiecare coroană dentară este personalizată exact după estetica corespunzătoare dorințelor și necesităților pacientului. În cele din urmă, după ce coroana dentară ajunge de la laboratorul unde a fost realizată, va fi cimentată pe dintele natural, iar în cazul în care vorbim despre un implant dentar, coroana se va înșuruba pe acesta.

Avantajele coroanei dentare:

Avantajele coroanei dentare sunt multiple, iar printre acestea se regăsesc următoarele: coroana dentară îi va reda dintelui tău natural estetica mult visată, îi va garanta funcționalitatea astfel încât să poți să mănânci tot ceea ce îți dorești fără complicații și, totodată, îi va și asigura acestuia protecția necesară pentru a nu fi afectat timp de până la 20 de ani.

Bineînțeles, pentru ca o coroană dentară să reziste cât mai mult pe arcadă, trebuie să ținem cont de mai multe aspecte, cum ar fi igiena dentară care trebuie să fie corespunzătoare, ceea ce înseamnă periaj corect de cel puțin două ori pe zi cu o pastă de dinți care să conțină fluor, dar și prevenirea pe cât posibil a consumării alimentelor tari care pot uza coroanele în timp.