Implantul dentar

Implantul dentar este cea mai potrivită soluție pentru înlocuirea dinților lipsă, întrucât un implant dentar se simte și arată exact ca un dinte natural, este stabil, longeviv și îți va reda, cu siguranță, încrederea în tine!

Mai exact, implantul dentar constă într-o piesă de titan care are formă de șurub și care este menită să creeze o rădăcină artificială în osul unde se află dintele sau dinții lipsă, după caz. O altă componentă importantă a implantului dentar este coroana dentară în sine. Coroana dentară este partea vizibilă a implantului dentar și arată exact ca un dinte natural, fiind implantată după finalizarea etapei în care se asamblează șurubul în os.

Cum se realizează implantul dentar?

Procedura, în sine, este următoarea:

  • mai întâi, medicul stomatolog va evalua pacientul pentru a-i da acestuia undă verde în scopul realizării implantului dentar. De asemenea, pacientul va fi nevoit să facă un set de analize, printre care și un CT preoperator și dozare nivel de vitamina D.
  • ulterior, se stabilește dacă zona unde lipsește dintele are destul os pentru a susține implantul dentar. Lipsa unui dinte de pe arcadă determină absorbția osului în timp.

În cazul în care există suficient os ca implantul dentar să fie realizat cu succes, se va continua procedura. În caz contrar, se va apela la grefa osoasă. Grefa osoasă presupune transplantul de os în zona cu pricina, pentru ca implantul dentar să fie dus la bun sfârșit cu o rată mare de succes.

Continuând cu procedura, se va tăia și se va îndepărta gingia unde urmează să fie făcut implantul. Cu ajutorul unei freze, se va crea un canal în os și se va fixa implantul în acesta.
În final, gingia va fi cusută la loc și pacientul va trebui să aștepte între 6 săptămâni și 6 luni pentru ca organismul să accepte implantul și să se poată monta coroana dentară.

Beneficiile implantului dentar

  • Un prim beneficiu al implantului dentar este faptul că îi conferă stabilitate coroanei dentare care urmează să fie implantată de către medicul stomatolog. Stabilitatea este un factor crucial în ceea ce privește implantul dentar, deoarece coroana implantată trebuie să rămână stabilă și fixă pe arcadă, tocmai pentru ca pacientul să nu simtă diferența dintre un dinte natural și un dinte implantat și să nu se confrunte cu probleme de nici o natură.
  • Al doilea beneficiu al implantului dentar are legătură cu funcționalitatea sa. Un implant dentar realizat corect se va simți exact ca un dinte natural, astfel încât pacientul să poată să mestece fără dureri sau alte complicații.
  • Aspectul natural și sănătos este al treilea beneficiu al implantului dentar. Coroanele dentare pot fi confecționate din mai multe materiale care conferă rezistență, stabilitate, longevitate și un aspect extraordinar de natural și de frumos, care să îi ofere pacientului un zâmbet impecabil și să-i sporească încrederea în sine.
  • Totodată, un implant dentar salvează dinții vecini care nu vor fi nevoiți să fie prelucrați în sensul montării unei punți dentare. Puntea dentară este o lucrare prin care se montează o coroană dentară în locul în care lipsește un dinte, cu prețul șlefuirii celor doi dinți vecini ai dintelui lipsă, pentru a-i conferi punții o ancoră de care să se sprijine. Implantul dentar nu afectează deloc dinții vecini, întrucât toată procedura are loc doar în spațiul unde este dintele lipsă.