Proteze dentare fixe

Proteza dentară fixă este o soluție modernă și este posibilă doar datorită evoluției tehnicii dentare.

Față de protezele dentare mobile, protezele dentare fixe au avantajul că nu se mișcă, nu cad, iar pacientul are o foarte bună stabilitate în timpul masticației și nu numai.

De câte feluri este proteza dentară fixă?

Proteza dentară fixă este de două tipuri:

  • proteza fixă pe implanturi
  • proteza mobilizabilă pe implanturi

Proteza fixă pe implanturi se folosește când pacientul primește implanturi dentare, de obicei 6 pe arcada de sus și 4 pe arcada de jos, de care proteza este fixată și nu poate fi dată jos de către pacient, ci doar de către medicul stomatolog. În cazul acestui tip de proteză, igiena orală constă în periaj, folosirea apei de gură și a aței dentare, după fiecare masă.

Celălalt tip de proteză fixă, proteza mobilizabilă pe implanturi, care mai este cunoscută și sub denumirea de proteză dentară mobilă cu capse (ori supraproteză) se utilizează atunci când pacientul primește mini-implanturi dentare, care sunt subțiri și au rol de a ține proteza stabil.

 Partea lor superioară permite fixarea protezei (prin capse sau alte sisteme de ancorare, magneți, bare aplicate). Față de proteza dentară mobilă, supraproteza nu se mișcă, nu se desprinde accidental (nu are nevoie de cremă adezivă), însă poate fi dată jos de pacient pentru igienizare.