Proteze dentare mobile

Pierderea dinților este o problemă care afectează atât persoanele în vârstă, cât și persoanele care au suferit de diverse infecții extrem de grave sau traume ale cavității bucale. Când vorbim despre aceste cazuri, singura opțiune este proteza dentară.

Ce sunt protezele dentare?

Protezele dentare sunt dispozitive medicale stomatologice, care au rolul de a restabili, prin dinți artificiali, funcționalitatea normală, cât și anatomia aparatului masticator. În funcție de numărul de dinți pe care îi înlocuiesc, protezele dentare pot fi totale sau parțiale. Iar din punct de vedere a mobilității, protezele dentare sunt: mobile, fixe și mobilizabile.

Protezele dentare mobile sau detașabile înlocuiesc dinții naturali care au fost pierduți. Totodată, lipsa dinților poate provoca diverse probleme la nivelul oaselor maxilarului, iar dinții care nu au fost afectați și au rămas își pot schimba poziția, devenind și foarte greu de curățat.

Protezele dentare mobile moderne au o flexibilitate mai mare decât modelele tradiționale, ceea ce permite o mai bună adaptabilitate la gingiile pacientului, astfel încât să fie mai puțin invazive. În plus, un alt avantaj al acestui tip de proteze este că pot fi îndepărtate pentru a permite igiena orală zilnică. De asemenea, aceste dispozitive mobile pot fi parțiale sau totale în funcție de numărul de dinți pe care îi înlocuiesc.

Avantajele protezelor dentare mobile

Protezele dentare mobile vin și cu o serie de avantaje. În primul rând, datorită funcției estetice și terapeutice a protezelor, pacienții pot zâmbi din nou, pot recâștiga trăsăturile faciale naturale și, implicit, o calitate normală a vieții. În al doilea rând, igiena, atât a protezei, cât și a dinților naturali rămași, devine mult mai ușoară. În al treilea rând, masticația este vizibil îmbunătățită.

Dezavantajele protezelor dentare mobile

Totuși, protezele dentare mobile au și câteva dezavantaje. Unul dintre ele este că acestea se pot mișca sau aluneca, mai ales când se consumă alimente crocante și/sau lipicioase, iar un alt dezavantaj ar fi că protezele mobile provoacă resorbția osului maxilar. De asemenea, protezele dentare mobile trebuie scoase și curățate după fiecare masă.

Protezele dentare mobile au o durată de viață, de regulă, până la 5 ani, după care se recomandă înlocuirea.