Obturare canale cu gutapercă injectată

Obturarea canalelor cu gutapercă este ultima etapă a unui tratament endodontic și se realizează după dezinfectarea, curățarea și pregătirea canalelor radiculare.

Gutaperca se folosește în cadrul procedurii de obturare a canalelor și este un material asemănător cauciucului, obținut din seva arborelui de perca cu origini din Asia Sud-estică și din rășină. Aceasta vine sub formă de conuri de mărimi diferite și este compactă.

Cum se realizează obturarea canalelor cu con de gutapercă?

Mai întâi, în momentul în care pacientul se prezintă la noi cu o durere insuportabilă dentară, îi vom propune obturarea canalelor pentru a stopa durerea și pentru a salva dintele cu pricina pe arcadă. Trecând la procedura în sine, în primul rând, se va anestezia local zona cu dintele care are probleme pentru a se preveni potențiale dureri resimțite de pacient.

Ulterior, vom curăța dintele și vom scoate nervul, pentru a putea trece mai departe cu procedura la curățarea canalului dintelui. În acest moment, vom apela la gutapercă, existând mai multe metode de introducere a conului de gutapercă în canal.

Conul de gutapercă se va introduce în canal în combinație cu un alt material de obturație radiculară, însă nu este necesar să se apeleze doar la această metodă de a insera gutaperca în canalul radicular. Conul de gutapercă mai poate fi încălzit, după care este injectat în canal sau este presat în interiorul canalului radicular, dar se poate apela și la condensarea laterală la rece. Condensarea laterală la rece presupune folosirea spreader-ului, un instrument ce ajută la presarea conului de gutapercă de-a lungul canalului radicular.

În final, canalul va fi cimentat și dintele va fi plombat, ori se va monta o coroană dentară, după caz.

Procedura de obturare a canalelor este dureroasă?

Nu, procedura de obturare a canalelor nu este dureroasă, întrucât vom aplica anestezie locală care va face ca durerea să nu existe. Se poate resimți, într-adevăr, un ușor disconfort atunci când lucrăm, însă nu este o senzație de durere. Așadar, pacientul poate rămâne liniștit pe întreaga durată a procedurii stomatologice.