Remodelarea gingivală

Se poate întâmpla ca gingiile tale să fie asimetrice și inegale, să ai probleme cu înălțimea, grosimea sau chiar forma gingiilor tale, ceea ce conduce la apariția unor complexe legate de zâmbet.

În această situație, se poate apela la chirurgia dentară, mai exact la o remodelare gingivală, care este de două tipuri: gingivectomia și gingivoplastia.

Ce este remodelarea gingivală?

Remodelarea gingivală are rolul de a îmbunătăți aspectul zâmbetului și de a face gingia simetrică și sănătoasă prin îndepărtarea gingiei crescute în exces. Efectul remodelării gingivale este mărirea coroanelor dinților, astfel încât aceștia să fie mai lungi și să îi confere zâmbetului tău un aspect plăcut din punct de vedere estetic.

Gingivectomia

Gingivectomia sau ablația gingivală este o procedură chirurgicală prin care este îndepărtată o parte a gingiei afectate sau a altor acumulări, ca de exemplu buzunarele paradontale, adică spațiile dintre dinți și gingii unde se acumulează alimente și bacterii, îngreunând astfel menținerea unei igiene orale adecvate. Gingivectomia permite eliminarea definitivă a buzunarelor, bacteriilor și, în final, a parodontitei.

Această procedură chirurgicală este recomandată, de obicei, după îndepărtarea aparatelor dentare, din cauza faptului că aparatele dentare îngreunează curățarea adecvată a gingiilor și duc la infecții și inflamații cronice.

La gingivectomia cu laser se apelează frecvent pentru anomaliile congenitale ale gingiilor superioare, mai precis  în cazurile pacienților care au dinții acoperiți cu o cantitate prea mare de gingie, ceea ce face dinții să pară mult mai scurți decât sunt în realitate. Astfel, dinții pacienților părând mult mai scurți decât sunt ei în mod normal. Când vorbim despre aceste cazuri, gingivectomia sau ablația gingivală este, cu siguranță, metoda ideală pentru a ajunge la zâmbetul frumos dorit de orice pacient.

Deși gingivectomia era inițial destinată tratamentelor bolilor parodontale, în prezent se folosește și ca tehnică estetică, la care apelează tot mai mulți pacienți ce își doresc un zâmbet impecabil.

Gingivoplastia

A doua modalitate prin care se poate realiza remodelarea gingivală este gingivoplastia. Gingivoplastia este un tratament care permite remodelarea țesutului gingival și se efectuează în caz de deformări ale gingiilor. Scopul esențial al acestei proceduri este îmbunătățirea armoniei dintre linia gingivală și coroana dintelui. Este o intervenție care este recomandată, în special, pacienților ce au probleme cu marginile gingivale asimetrice sau neregulate.

Gingivoplastia nu este o opțiune doar pentru pacienții cu marginile gingiilor asimetrice sau neregulate, ci este o opțiune și pentru pacienții cu dinții anormal de scurți, gingii mari sau un zâmbet gingival. Gingivoplastia este deseori necesară pentru a recrea conturul gingival care încadrează dinții și în cazul fațetelor ceramice sau coroanelor cosmetice, astfel ajutând pacienții să ajungă la zâmbetul dorit și să obțină și încrederea în sine care vine la pachet cu zâmbetul frumos.

După efectuarea procedurii de remodelare gingivală, pacientul trebuie să acorde o atenție deosebită alimentelor pe care le consumă, în sensul în care trebuie să evite alimentele dure care pot afecta zona gingivală unde s-a efectuat procedura de remodelare.