Tratamentul chirurgical al parodontozei

Parodontoza, denumită în termeni medicali și boală parodontală, este o afecțiune ce apare la nivelul dinților și care, netratată, poate duce în timp la pierderea totală a danturii.

Deși este o boală frecvent întâlnită, ce afectează 1 din 3 români, această este tratată superficial de către cei mai mulți dintre pacienți, care nu conștientizează gravitatea bolii. Parodontoza poate fi tratată fie cu laserul, fie pe cale chirurgicală.

Cum se tratează parodontoza pe cale chirurgicală?

Practic, se vor elimina atât tartrul complet, cât și țesuturile infectate, iar în zonele în care medicul stomatolog ajunge cu dificultate, se va tăia gingia pentru ca aceasta să fie curățată cu atenție.

De obicei, se apelează la această metodă atunci când parodontoza este într-un stadiu sever și atunci când există pungi parodontale deosebit de adânci. Vizibilitatea este crescută în acest caz și cu ajutorul unui lambou, prin care se vor expune rădăcina dinților și osul acestora, totul cu scopul de a se realiza o curățare a gingiilor cât mai atentă, mai eficientă și mai detaliată, pentru ca rădăcina problemei să fie înlăturată.

Operația chirurgicală cu lambou necesită o pregătire inițială a pacientului, ce constă într-o curățare supragingivală, cât și subgingivală, care trebuie realizată în zilele de dinaintea intervenției. Procedura se va realiza sub anestezie locală, iar operația în sine presupune o incizie în țesutul gingival, astfel încât gingia se va ridica atât cât să expună rădăcinile și osul, pentru a putea permite o curățare completă, respectiv eliminarea țesutului bolnav din interiorul pungii.

La 7-10 zile de la intervenție, pacientul va reveni în cabinetul medicului stomatolog, pentru a i se elimina suturile cu care a fost cusută gingia, iar în acest timp va urma un tratament medicamentos.

Post intervenție, este recomandată o igienă orală cât mai bună și o grijă cât mai sporită.