Operație de sinus lift intern-extern

Operația de sinus lift este realizată atunci când osul care înconjoară dinții laterali superiori nu prezintă indeajuns de mult volum pentru a susține un implant dentar.

Implantul dentar necesită o anumită grosime a osului care înconjoară acești dinți, pentru ca procedura să aibă o rată de succes cât mai mare posibilă.

Cum se realizează operația de sinus lift?

Mai exact, vom ridica membrana sinusală în poziția în care era înainte ca dintele să fie extras, după care vom apela la adiția de os. Adiția de os este procesul prin care medicul stomatolog reface osul distrus. În final, osul va fi refăcut și implantul dentar va putea, în sfârșit, să fie efectuat.

La ce se referă partea de intern-extern și care este diferența dintre operația de sinus lift intern și operația de sinus lift extern?

Ei bine, se va apela la operația de sinus lift intern atunci când grosimea osului rezidual este de 4-5mm, cel puțin. Procedura constă în crearea unei găuri prin care adiția osoasă va fi realizată, astfel încât membrana sinusală de care vorbeam mai devreme să fie ridicată cu câțiva milimetri, pentru a se obține grosimea necesară ca implantul dentar să fie efectuat. Complicațiile sunt foarte scăzute, operația are un nivel de invazivitate aproape infim și perioada de vindecare este scurtă și lipsită de bătăi de cap.

Cât despre operația de sinus lift extern, aceasta se produce atunci când osul suferă de resorbție semnificativă. Resorbția reprezintă dispariția osului. În concret, vom realiza o fereastră mică care să permită evidențierea membranei sinusale, o ridicăm cu mare atenție, după care facem adiția osoasă.

Recomandări post-intervenție:

Recomandarea noastră este ca în primele 3 zile de la operație pacientul să consume multe lichide și alimente cât mai moi, astfel încât procesul de masticație să fie cât mai ușor posibil. După trecerea celor 3 zile, pacientul poate reveni la o alimentație normală,, însă se recomandă evitarea alimentelor cu textură dură.

Cât despre spălatul pe dinți, este bine să se opteze pentru o periuță cu perii moi și să se clăteascăi gura ori cu apă de gură.

Efortul fizic nu este recomandat decât după 3 zile de la operație, însă cu o intensitate cât mai redusă. Eforturile fizice cu intensitate ridicată se pot face abia după trecerea a 14 zile de la operație.