Sigilarea dentară la copii

Sigilarea dentară este o metodă minim invazivă, sigură și simplă, de prevenire a cariei dentare și este folosită în special în cazul copiilor. De reținut că sigilarea dinților nu exclude complet apariția cariilor, dar reduce mult apariția acestora.

Sigilarea dentară se realizează prin aplicarea unui strat foarte subțire de compozit fluid, adică sigilant dentar, pe suprafața masticatorie a dinților în șanțuri și fosete, dar și pe suprafețele linguale și vestibulare. Sigilantul dentar rămâne ca o foiță subțire asemănătoare de culoarea dintelui și acționează ca o barieră împotriva agenților patogeni care pot duce la formarea cariilor dentare.

De ce să apelezi la sigilarea dentară pentru copilul tău?

Șanțurile dentare adânci, îndeosebi ale dinților proaspăt erupți pe arcadă, în comparație cu suprafețele netede și obișnuite ale smalțului dentar, acumulează mult mai repede și mult mai multe resturi alimentare și, de asemenea, sunt mai greu de curățat prin periajul dentar obișnuit.

Avantaje ale sigiliării dentare:

  • previne apariția cariilor.
  • copilul fiind sensibil, această intervenție este lipsită de durere
  • dintele devine mai rezistent
  • îmbunătățeste periajul dentar
  • ajută la eliminarea mai ușoară a bacteriilor
  • este rezistentă în timp și costă puțin.

Un alt avantaj, pe lângă cele enumerate, este că sigilantul aplicat îngroașă peretele de smalț din respectiva zonă și îngreunează accesul bacteriilor înspre dentină, lucru care nu se întâmplă în cazul dinților cu șanțuri adânci, unde smalțul este subțire.

Când trebuie efectuată sigilarea dentară?

Sigilarea dentară este indicată copiilor ce au vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani, în special pe măselele definitive, acestea fiind cele mai în pericol când vorbim de carii dentare.

Sigilarea ar trebui efectuată cât de repede posibil, ideal în primul an după eruperea dintelui definitiv, astfel încât cariile dentare să nu aibă timp să se formeze. De asemenea, chiar și în cazul unor semne de carii dentare în stadii incipiente, măselele mai pot fi sigilate, însă cu condiția ca marmorația să se elimine în prealabil. Acest lucru este stabilit de medicul dentist, în funcție de caz.

Nu uita că și copilul tau, ca și tine, are nevoie de control stomatologic semestrial, astfel încât medicul dentist să evalueze starea de sănătate a danturii celui mic.