Detartrajul cu ultrasunete
Detartrajul dentar este efectuat în mod obișnuit pentru a ajuta la tratarea pacienților cu boli gingivale și acumulare excesivă de tartru și placă bacteriană.
În timp ce o curățare standard, realizată acasă prin periaj dentar, se va adresa suprafeței dintelui, detartrajul merge mult mai în profunzime, fiind bine cunoscut faptul că placa bacteriană acumulată poate provoca sângerări ale gingiilor, ceea ce poate duce la dezvoltarea gingivitei sau a parodontitei și, ulterior, chiar la pierderea dinților.
Când este necesar detartrajul dentar?
Cu toții experimentăm o formă mai mică sau mai mare de acumulare a plăcii bacteriene. Saliva, bacteriile și proteinele din gură formează un strat subțire care acoperă dinții aproape în orice moment. Când mănânci, particulele minuscule, acizii și zaharurile din alimente se lipesc de dinți, creând o acumulare cunoscută sub numele de placă bacteriană. Bacteriile care trăiesc în această placă pot provoca boli ale gingiilor și carii dentare.
Periajul, folosirea aței dentare și curățările regulate dentare vor ajuta la îndepărtarea plăcii și la prevenirea unor probleme mai grave. Totuși, detartrajul este recomandat a se realiza de 2 ori pe an, fiind o metodă eficientă și sigură de prevenire a unor afecțiuni ale cavității bucale. De asemenea, se recomandă detartrajul și înainte de începerea oricărui tratament dentar.
Cum se realizează detartrajul cu ultrasunete
Detartrajul dentar este o procedură ce durează între 30 minute și o oră și jumătate și implică îndepărtarea cu grijă a tartrului de pe suprafața dintelui, chiar sub linia gingiei. Realizat corect, detartrajul dentar cu ultrasunete este o procedură non-invazivă și ne-dureroasă, ce nu afectează structura dentară.
Detartrajul dentar cu ultrasunete se realizează cu un aparat cu un vârf de metal vibrant, ce are rolul de a disloca tartrul din spațiile dentare și interdentare. Aparatul este însoțit în permanență de un jet de apă rece, pentru a preveni supraîncălzirea suprafețelor. Detartrajul se poate combina și cu procedura de airflow și cu un periaj profesional.
După detartraj, dinții rămân puțin aspri, iar procedura de airflow curăță și lustruiește suprafețele dentare foare bine, cu un jet de apă, aer și particule fine de bicarbonat, pulverizate sub presiune. Iar la final, periajul profesional are rolul de a curăța dinții și gingiile de bacterii prin aplicarea unei substanțe protectoare.
Cum se simte detartrajul dentar?
Detartrajul dentar poate fi uneori puțin inconfortabil, mai ales dacă ai gingii sensibile. Însă medicul stomatolog îți poate oferi un anestezic local pentru a amorți țesutul gingiilor și pentru a face procedura mai confortabilă.
După detartraj, este posibil să apară o sensibilitate a dinților la alimente dulci sau reci, sensibilitate ce va dispărea în cel mult 2-3 zile. Însă partea bună este că îți vei simți respirația mai fresh, iar dinții mult mai curați și strălucitori.
Recomandări post-detartraj
Ulterior procedurii de detartraj, nu există restricții sau contraindicații, însă medicul stomatolog îți va oferi câteva recomandări, pe care trebuie să le respecți pentru a te bucura la maximum de efectele detartrajului.
- Schimbarea periuței de dinți;
- Evitarea consumului de cafea, ceai, țigări;
- Curățarea dinților, suplimentar pe lângă periaj, cu ață dentară și apă de gură;
- Folosirea unei paste de dinți desenzibilizante care să ajute la ameliorarea posibilului disconfort cauzat de detartraj.
Beneficiile detartrajului
Detartrajul cu ultrasunete este una dintre cele mai comune și mai simple proceduri stomatologice și, cu toate acestea, are multiple beneficii, fiind o metodă extraordinară pentru a preveni diferitele afecțiuni ale cavității bucale.
- În primul rând, detartrajul cu ultrasunete este mult mai confortabil pentru pacient decât detartrajul clasic;
- Previne apariția cariilor și a problemelor gingivale, care ar putea duce chiar la apariția parodontozei;
- Chiar dacă nu are efectele albirii, detartrajul ajută la îndepărtarea petelor și la uniformizarea culorii dinților;
- Dinții vor fi mai curați, mai lucioși și mai sănătoși;
- Detartrajul poate ajuta la descoperirea unor carii care altfel nu sunt vizibile;
- Prin înlăturarea tartrului, a plăcii bacteriene, implicit a resturilor de mâncare, detartrajul contribuie la obținerea unei respirații fresh și la îndepărtarea halenei.
- Nu în ultimul rând, economisirea unor sume importante de bani. Realizarea de 2 ori pe an a detartrajului poate preveni boli ale cavității bucale al căror tratament ar putea fi laborios și mult mai scump decât costul unui detartraj.