Inserare mini-implant pentru tratament ortodontic

Mini-implantul ortodontic este un element utilizat în momentul în care vorbim despre un tratament ortodontic care necesită purtarea unui aparat dentar.

Mai exact, mini-implantul ortodontic este un șurub de aproximativ 1,5 – 2mm și este realizat din titan sau din alte aliaje asemănătoare. Acest mini-implant se inserează în gingie, între rădăcinile dinților sau chiar în cerul gurii și are rolul de a susține brațul unui aparat dentar în poziția corespunzătoare în care acesta trebuie să se afle.

Când este nevoie de un mini-implant ortodontic

De menționat că nu toate persoanele care poartă un aparat dentar sunt nevoite să aibă și un mini-implant ortodontic.

În timpul tratamentului ortodontic, asupra dinților care trebuie mișcați, se aplică forțe foarte ușoare, dar constante, sprijinul fiind pe restul dinților, cunoscuți sub denumirea de „unități de ancorare”. Dinții cu scopul de ancorare trebuie să fie foarte stabili și să rămână nemișcați pe toată durata tratamentului. Dar, deoarece forțele sunt reciproce, apar efecte secundare, precum mobilitatea, inclusiv în cazul dinților ancoră, fenomen cunoscut sub numele de „pierderea ancorajului”. Această situație poate fi evitată cu ajutorul mini-implanturilor ortodontice, prin transpunerea presiunii pe mini-implant.

De asemenea, un mini-implant ortodontic este necesar atunci când lipsesc dinți, iar forțele de care vorbeam anterior nu mai pot fi exercitate, deci tratamentul ortodontic nu va avea efect. Mini-implantul oferă ancora de sprijin și punctul pe care se va aplica presiunea astfel încât tratamentul să fie unul reușit. 

Mini-implanturile nu se folosesc sub nicio formă pentru copiii sub 10 ani, iar cei care au depășit această vârstă vor fi examinați pentru a stabili dacă rădăcinile dinților au ajuns la maturitate.

Care este diferența dintre mini-implantul ortodontic și mini-implantul dentar?

Diferența dintre mini-implantul ortodontic și mini-implantul dentar este următoarea: mini-implantul dentar se folosește în momentul în care avem un dinte sau mai mulți dinți lipsă, în timp ce mini-implantul ortodontic are strict rolul de a corecta și de a îndrepta poziția dinților.

O altă diferență dintre cele două este următoarea: mini-implantul dentar rămâne fixat în gingie pentru a susține coroana dentară în momentul în care lipsesc unul sau mai mulți dinți, în timp ce mini-implantul ortodontic se va scoate în momentul în care s-a finalizat tratamentul ortodontic.

Montarea mini-implantului ortodontic nu este dureroasă, întrucât se realizează sub anestezie locală. Nu există riscuri în ceea ce privește montarea mini-implantului ortodontic și nu afectează în niciun fel dinții sau gingiile. Ceea ce pacientul va simți va fi doar o ușoară jenă care va dispărea după primele 2-3 zile de la intervenție și care poate fi înlăturată și cu ajutorul unor antiinflamatoare ușoare.

Avantajele mini-implantului ortodontic

Mini-implantul ortodontic vine cu o serie de avantaje.

  • costul este mic
  • timpul de tratament este redus
  • rata de succes este de 75%
  • se inserează și se scoate printr-o procedură minim invazivă care nu îi provoacă pacientului neplăceri și poate fi o alternativă în cazul tratamentului chirurgical.
  • corectează probleme ale mușcăturii pacientului care altfel ar necesita o intervenție chirurgicală a maxilarului (ortognatică).

Ulterior montării mini-implantului ortodontic, acesta se poartă între 6 luni și chiar și câțiva ani de zile, în funcție de pacient. În cazul în care mini-implantul ortodontic începe să se miște sau se slăbește, atunci va fi necesară o vizită la medicul stomatolog pentru ca acesta să fie schimbat.

Procedura de inserare și scoatere a mini-implantului ortodontic

Mini-implantul ortodontic se introduce extrem de ușor, în mai puțin de zece minute. Imediat după introducere, implantul se conectează la un braț fix al aparatului dentar, facilitând astfel repoziționarea corectă a dinților. În funcție de direcția în care medicul ortodont dorește să se miște dintele, mini-implantul ortodontic intervine ca sistem de ancorare pentru a face posibilă această mișcare.

După finalizarea tratamentului ortodontic care poate dura 6 luni sau mai mult (de la caz la caz), funcția mini-implantului s-a încheiat. Se va recurge la chirurgia inversă, și anume anestezie și extirpare. Zona se va vindeca de la sine, fără nicio intervenție sau complicație ulterioară.

Îngrijirea post-inserare a mini-implantului ortodontic

Întreținerea mini-implantului este simplă – se face zilnic cu o periuță de dinți manuală (nu electrică), de dimensiuni mici, cu perii moi, înmuiată în apă de gură.

Riscurile mini-implantului ortodontic

Există dovezi limitate despre cât de bine funcționează mini-șuruburile, dar nu există preocupări majore legate de siguranță cu privire la utilizarea lor. Rata de succes este mai mare de 75%. Mini-implantul este de obicei plasat astfel încât să treacă între rădăcinile a doi dinți. Majoritatea rămân stabile în timpul tratamentului cu aparat dentar.

Riscurile posibile sunt:

  • Mini-implantul poate atinge rădăcina dintelui în timpul plasării. Rădăcina ar trebui să se vindece fără probleme;
  • Mini-implantul se slăbește. De obicei, poate fi înlocuit în aceeași poziție la o vizită ulterioară la medicul stomatolog sau într-o poziție diferită;
  • 5% dintre mini-implanturi se sparg în timpul introducerii. Dacă se întâmplă acest lucru, capătul mini-implantului poate fi lăsat în os – nu ar trebui să cauzeze probleme ulterioare;
  • 15-20% dintre mini-implanturi eșuează devreme și trebuie înlocuite sau îndepărtate;
  • Apariția unei infecții este puțin probabilă dacă pacientul păstrează zona curată conform recomandărilor.