Fațete dentare ceramice

Fațetele dentare sunt restaurări protetice foarte fine prin care se pot corecta diferite anomalii dentare astfel încât sănătatea dintelui să nu fie compromisă. Fațetele sunt realizate din diverse materiale care arată exact ca smalțul natural al dinților, astfel încât să nu se observe nicio diferență.

Fațetele dentare sunt minim-invazive, delicate, foarte rezistente și longevive. Un tratatament corect cu fațete dentare, de asemenea, poate îmbunătăți considerabil fizionomia unui pacient și poate reda frumusețea zâmbetului dorit. Un alt aspect foarte important este că fațetele dentare sunt de două tipuri: fațetele dentare ceramice și fațetele dentare din compozit.

Ce sunt fațetele dentare?

Fațetele dentare ceramice reprezintă una dintre cele mai frumoase posibile restaurări din domeniul esteticii dentare. Acestea sunt realizate într-un laborator dentar, iar în prealabil se ia amprenta dinților de către medicul stomatolog pentru ca fațetele dentare ceramice să fie realizate conform dinților pacientului.

Înaintea aplicării fațetelor este necesară o șlefuire a dinților, astfel încât fațetele să se adapteze cât mai bine la suprafața dinților. O fațetă dentară are, de obicei, o grosime de 0,5-0,7 mm., iar odată fixată prin metoda bonding va deveni extrem de rezistentă.

Fațetele ceramice sunt extrem de rezistente și durabile, fisurându-se sau ciobindu-se extrem de rar. Dacă sunt îngrijite corect, acestea pot ține până la 15-20 de ani. Un alt lucru important despre fațetele ceramice este că acestea au o excelentă stabilitate coloristică.

Ceramica dentară este suficient de rezistentă pentru a acoperi spații foarte mari, astfel fațetele dentare ceramice sunt o opțiune ideală pentru orice situație clinică în care fațetarea este opțiunea de tratament.

Acestea sunt foarte eficiente în următoarele situații:

  • când este nevoie de restaurarea dinților fisurați sau ciobiți
  • când este nevoie de modificarea culorii dinților sau de acoperirea petelor inestetice de pe suprafața dinților
  • atunci când tratamentele de albire sunt ineficiente
  • când există problema dinților înghesuiți sau încălecați
  • atunci când dinții au fost scurtați din cauza unui proces de uzură
  • pentru a închide spații inestetice formate între dinți.

Fațetele dentare ceramice vin, de asemenea, și cu o serie de avantaje pe care trebuie să le iei în calcul. În primul rând, lucrările ceramice pot imita dinții naturali la un nivel imposibil de atins cu alte materiale de restaurare datorită faptului că ceramica dentară este un material translucid care reflectă lumina aproape la fel ca și smalțul dentar, iar gama de culori este una extrem de variată.

Un al doilea avantaj este că ceramica este stabilă din punct de vedere coloristic și se pătează extrem de greu cu pigmenți alimentari, lucru care este datorat faptului că stratul de finisare, care este poziționat la exterior, o face impermeabilă și rezistentă la diverși pigmenți proveniți din fumat, cafea, vin roșu etc.