Caria dentară la copii (”caria de biberon”)
În cele mai multe cazuri, caria dentară este asociată cu dinții definitivi și părinții au tendința de a minimiza efectele dezastruoase pe care o carie apărută pe un dinte de lapte le poate provoca.
Dinții temporari sunt mult mai sensibili și mult mai predispuși spre a dezvolta o carie dentară decât dinții permanenți și, o dată apărută, aceasta poate evolua rapid și poate da naștere unor complicații.
De ce apar cariile pe dinții de lapte, numite și carii de biberon?
Cariile pot să apară pe dinții de lapte, în primul rând, din cauza consumului de zahăr. Totodată, prostul obicei de a lăsa copilul să doarmă cu biberonul în gură (cu lapte, ceai, suc de fructe) poate conduce la apariția cariilor de biberon, căci, în timpul somnului, fluxul de salivă scade, iar zahărul atacă în mod direct suprafața dinților. Nu în ultimul rând, o igienă precară poate conduce, de asemenea, la apariția cariilor pe dinții temporari.
Din nefericire, cariile de biberon sunt mult mai dureroase și mai problematice decât cariile care se dezvoltă pe dinții definitivi. În cazul în care dintele de lapte este afectat de o carie profundă, există riscul ca mugurele/coroana dintelui definitiv să fie afectată, chiar înainte ca acesta să își fi început propriu-zis procesul de creștere. Pentru a evita aceste situații, se recomandă vizite bi-anuale la medicul pedodont și o igienă bucală corespunzătoare.
Cum se tratează cariile dentare la copii?
Există două metode prin care se pot trata cariile dentare la copii.
- Obturațiile fizionomice (plombele), realizate dintr-o rășină ce se modelează perfect pe suprafața dintelui și au un aspect 100% natural. Se folosesc atunci când micuțul se confruntă cu o carie simplă și sunt minim invazive.
- Coroanele dentare din zirconiu, care sunt mult mai rezistente pe dinții de lapte decât o simplă plombă și care pot fi eficiente atunci când dintele este grav afectat de caria respectivă.