Operația de adiție osoasă pentru implant

Operația de adiție osoasă este o intervenție chirurgicală stomatologică care se realizează în momentul în care nu există suficient os care să susțină un implant dentar, fiind cea mai bună soluție în acest caz.

În momentul în care se pierd unul sau mai mulți dinți, osul tinde să se resoarbă. Odată cu dispariția dintelui de pe arcadă, o porțiune din os poate să se piardă exact în momentul extracției dintelui, din cauza traumei suferite de acesta. De asemenea, osul poate să dispară inclusiv în cazul bolilor parodontale avansate, dar și pur și simplu din cauza trecerii timpului fără dinte pe arcadă.

În ce constă operația de adiție osoasă?

Înainte de operația în sine, medicul stomatolog stabilește dacă sănătatea orală este optimă, tratând eventualele infecții sau inflamații dentare, osoase sau gingivale, pentru a asigura succesul operației care urmează.

Când se ajunge la operația în sine, mai întâi se va face o incizie la nivelul gingiei, astfel încât rădăcinile rămase (dacă este cazul) și osul maxilar să fie perceptibile și vizibile. În cazul în care mai există rădăcini, vor fi curățate, fisurile fiind umplute cu grefă osoasă. După umplerea cu grefă osoasă, se coase gingia la loc și se acoperă zona cu pricina pentru a fi protejată.

Operația de adiție osoasă nu este dureroasă, datorită anesteziei locale care absoarbe toată durerea. Maximum se poate resimți o ușoară presiune locală, care este însă normală. Vindecarea post-operatorie are loc între 4 și 9 luni, după caz.

Beneficiile operației de adiție osoasă pentru implant

  • Creează baza ideală pentru implantul dentar – mărește volumul osului maxilar prin adiția unor materiale înlocuitoare biocompatibile pentru a readuce stabilitatea dinților și a asigura stabilitatea și succesul implantului dentar.
  • Ajută la realizarea unui implant cu un diametru şi o lungime mai mare – readucând stabilitatea fundației oricărui dinte, se pot implanta dinți cu diametru și lungime mai mari, ceea ce oferă o rată de succes mai mare și o eficiență mai bună (preia mai eficient și mai natural sarcinile masticatorii).
  • Crește durata de viață a dinților naturali – prin adiția osoasă, deci a stabilității dinților și a longevității acestora, minimizând riscul de cădere subită.
  • Readuce aspectul gingival natural și protejează toată dantura – resorbția fiind inversată prin această adiție, pacientul se poate bucura de o dantură fără risc de pierdere a dinților și de o fizionomie naturală, deci și un zâmbet frumos și sănătos.
  • Este o operație predictibilă, cu o rată de complicații foarte mică (dacă și pacientul respectă îndrumările pre și post-operatorii comunicate de medicul stomatolog).
  • Osul este refăcut într-un mod natural, ceea ce asigură rezultate eficiente din punct de vedere funcțional și estetic.

Cum și de ce se resoarbe osul?

Atunci când pacientul a pierdut unul sau mai mulți dinți, fundația osoasă și-a pierdut rolul, începând să se deterioreze prin micșorarea volumului. Acest proces natural se mai numește și atrofie osoasă. În primul an, volumul osos se reduce cu minim 25%, iar mai apoi procesul continuă la un nivel mai lent, dar în 3 ani volumul poate fi micșorat cu 40-60%.

Osul se resoarbe dacă minim un dinte s-a pierdut și nu s-a efectuat un implant dentar în perioada imediat următoare, pentru ca osul să își mențină funcția de susținere. De asemenea, se resoarbe și în cazul bolilor parodontale, infecțiilor osoase și gingivale, chisturilor și tumorilor maxilare, traumatismelor.

Punțile dentare și protezele dentare sunt opțiunile mai puțin recomandate în cazul pierderii unui dinte, deoarece acestea pun presiune pe ceilalți dinți și pe gingie, dar nu îi oferă osului scopul de susținere, ajungând tot la resorbție osoasă. În plus, aceste alternative sunt și mai puțin estetice și funcționale (desemnează dificultățile procesului de masticație dinților pe care se sprijină, aceștia punând la rândul lor mai mare presiune pe os).

Rezultatul acestui proces de diminuare al volumului osos? Deformarea osului maxilar și al gingiilor, amenință și suportul dinților din apropiere și pe cel al implanturilor dentare, cauzând probleme atât funcționale, cât și estetice. Problemele estetice sunt cauzate de faptul că gingia se sprijină pe os, iar dacă acesta se resorabe, gingia începe să se micșoreze, ceea ce duce la un zâmbet nu tocmai plăcut.

Cum se realizează îngrijrea post-operație?

Se recomandă consumul de alimente moi și de băuturi la temperatura camerei, precum și administrarea unor analgezice care să prevină posibilele dureri post-operatorii. În majoritatea cazurilor, pacientul resimte după operație doar o jenă ușoară.

De asemenea, este bine ca pacientul să rămână în repaus de o zi după operație și să aplice comprese cu gheață pe zona cu pricina, pentru a preveni edemul. Totodată, fumatul trebuie întrerupt timp de 3 luni, iar cafeaua, alcoolul și băuturile carbogazoase trebuie eliminare minimum o săptămână, pentru a reduce riscul de infectare și sângerare și a eficientiza procesul de vindecare.