Operația de adiție osoasă

Operația de adiție osoasă este o intervenție chirurgicală stomatologică care se realizează în momentul în care nu există suficient os care să susțină un implant dentar, fiind cea mai bună soluție în acest caz.

În momentul în care se pierd unul sau mai mulți dinți, osul tinde să se resoarbă. Odată cu dispariția dintelui de pe arcadă, o porțiune din os poate să se piardă exact în momentul extracției dintelui din cauza traumei suferite de acesta. De asemenea, osul poate să dispară inclusiv în cazul bolilor parodontale avansate, dar și pur și simplu din cauza trecerii timpului fără dinte pe arcadă.

În ce constă operația de adiție osoasă?

Mai întâi, vom face o incizie la nivelul gingiei, astfel încât rădăcinile rămase (dacă este cazul) și osul maxilar să fie perceptibile și vizibile. În cazul în care mai există rădăcini, le vom curăța, fisurile fiind umplute cu grefă osoasă. Grefa osoasă va ajuta ca osul să crească. După ce umplem cu grefă osoasă, se coase gingia la loc și acoperim zona cu pricina pentru a fi protejată.

Operația de adiție osoasă nu este dureroasă, datorită anesteziei locale care absoarbe toată durerea. Maximum se poate resimți o ușoară presiune locală, care este însă normală.

Vindecarea post-operatorie are loc între 4 și 9 luni, după caz.

Cum se realizează îngrijrea post-operație?

Îngrijirea constă în consumarea de alimente moi și de băuturi la temperatura camerei, dar și în administrarea unor analgezice care să prevină posibilele dureri postoperatorii care pot să apară. În majoritatea cazurilor, pacientul resimte după operație doar o jenă ușoară. În altă ordine de idei, recomandăm un repaus de o zi după operație, dar și aplicarea unei comprese cu gheață pe zona cu pricina, pentru a preveni edemul. De asemenea, se recomandă întreruperea fumatului timp de 3 luni.