Aparatele dentare mobile

Stomatologia a evoluat și, datorită stomatologiei moderne, malpozițiile dinților, înghesuirile sau spațiul prea mare dintre dinți, arcadele dezvoltate disproporționat una față de cealaltă, incomplet sau înguste nu mai prezintă o problemă.

Toate aceste afecțiuni, care pot fi un incovenient destul de mare pentru unele persoane, se pot rezolva ușor și cu succes datorită aparatelor dentare.

Ce este aparatul dentar mobil?

Aparatul dentar mobil este acel aparat care poate fi purtat după bunul plac al pacientului și este întâlnit frecvent în cazul copiilor și al adolescenților. Aparatul dentar mobil are capacitatea de a corecta doar anomaliile mai puțin grave, acționând doar în momentele în care este purtat. Astfel, tratarea problemelor este mult mai lentă decât în cazul aparatului dentar fix, iar posibilitatea de a fi nevoie să fie purtat pe o perioadă lungă de timp este una destul de mare.
 
Totodată, aparatul dentar mobil este singurul aparat dentar care poate influența creșterea maxilarului și a mandibulei pentru a lărgi arcadele și a face loc dinților să erupă, cu condiția ca acesta să fie purtat în intervalul de vârstă 7-11 ani. Deși aparatul dentar mobil are avantajul de a putea fi îndepărtat oricând dorește pacientul, oferindu-i confort, medicii stomatologici consideră că nu ar trebui ca pacientul să abuzeze de acest lucru, deoarece astfel nu s-ar respecta în totalitate schema de tratament, iar problemele dentare vor avea nevoie de mai mult timp pentru a fi soluționate. 

Cum se realizează igienizarea aparatului dentar mobil?

În ceea ce privește igiena bucală atunci când pacientul poartă un aparat dentar mobil, acesta se curăță cu blândețe cu ajutorul unei periuțe diferite față de cea cu care se spală dinții în mod normal și, de asemenea, curățarea se realizează după fiecare masă.

Un lucru foarte important când vorbim despre igiena aparatului dentar mobil este că nu se reaplică niciodată aparatul dentar mobil înainte de a se curăța atât dinții, cât și aparatul!