Extracție dinte temporar

Dinții temporari rămân pe arcadă, în mod normal, până la vârsta de 6-7 a copilului, moment când încep să capete o mare mobilitate, să cadă ușor (sau să fie extrași) și să fie înlocuiți cu dinții permanenți.

Există situații însă când dinții de lapte necesită o atenție specială și trebuie extrași de către medicul pedodont, dând voie astfel dinților permanenți să crească.

Când este permisă extracția dinților de lapte?

Extracția dinților de lapte este permisă în următoarele situații:

  • când dintele este foarte cariat și nu mai poate fi salvat
  • când dintele este ciobit sau fracturat în urma unor traumatisme
  • când dintele de lapte are o rădăcină prea puternică și nu cade, chiar dacă prezintă o mobilitate crescută, iar dinții permanenți încep și ei să iasă. În această situație, copilul va avea două rânduri de dinți, iar dinții de lapte trebuie neapărat îndepărtați.

Atenție însă: un dinte de lapte nu trebuie scos cu mai mult de un an înainte de apariția dintelui definitiv! În caz contrar, este posibil să se producă micşorarea spaţiului prin apropierea dinţilor vecini edentaţiei şi astfel va fi afectată dentiţia definitivă, iar copilul va necesita mai târziu tratamente ortodontice, de realiniere a dinţilor definitivi pe arcadă.

Cum se realizează extracția dentară la copii?

Părintele se va prezenta cu copilul la medicul pedodont și, la solicitarea acestuia, copilului îi va fi efectuată o radiografie, care va oferi detalii clare despre rădăcinile dinților de lapte.

Ulterior, în funcție de cât de puternice sunt rădăcinile, celui mic îi va fi aplicată o anestezie fie topică, cu efect rapid și de scurtă durată, fie o anestezie locală clasică și extracția va fi efectuată. Post intervenție, cel mic trebuie să evite să consume lactate câteva zile și trebuie să mănânce alimente moi, pentru a evita să se rănească la locul extracției.