Coroane zirconiu
Coroana dentară este un înveliș (o restaurare cimentată) care se aplică în cadrul unui implant dentar sau chiar și peste un dinte natural, pentru a-i restabili acestuia funcționalitatea, estetica și pentru a-i corecta pacientului mușcătura.
Coroanele dentare se mai pot monta și în scopuri estetice, în cazul în care un dinte nu arată pe placul pacientului, este pătat, rupt sau fracturat.
În ceea ce privește materialul din care se realizează coroanele ce servesc unui scop estetic, zirconiul este cel mai frecvent utilizat, datorită rezistenței sale, având proprietăți asemănătoare cu cele ale titanului, (materialul care stă la baza implanturilor dentare), dar și biocompatibilității cu organismul uman, eliminând astfel riscul unor reacții alergice sau al unor infecții.
Etapele realizării unei coroane din zirconiu
Prima etapă este etapa de amprentare, care are loc în cabinetul stomatologic. În această etapă, medicul stomatolog șlefuiește dintele pentru a-l pregăti pentru amprentare. Aceasta din urmă se realizează pentru a transmite laboratorului informații concrete atât despre dintele pentru care se face coroana, cât și despre poziționarea dinților din jurul celui afectat. De asemenea, în această etapă se realizează și o coroană dentară temporară din acrilat.
A doua etapă este etapa de laborator, în care amprentarea făcută anterior va fi scanată 3D și se va realiza un model de lucru. Pe acest model urmează să se producă structura coroanei, întâi realizându-se exteriorul, apoi interiorul.
A treia etapă este trimiterea modelului 3D la mașina CAM CAD care realizează frezarea și se produce piesa finită, peste care se adaugă un strat final de glanț.
A patra etapă se realizează în cabinetul stomatologic, după ce coroana a fost finalizată în laborator și trimisă la cabinet. Medicul stomatolog verifică lucrarea pentru a asigura calitatea și, ulterior, realizează montarea coroanei în cavitatea bucală a pacientului. La nevoie, se vor realiza ajustările necesare astfel încât coroana să se potrivească perfect și să relaționeze perfect cu ceilalți dinți.
Tipuri de coroane din zirconiu
Coroană integral din zirconiu
Coroana integral din zirconiu este mai durabilă și mai robustă decât cea ceramică, este mai translucidă, ceea ce oferă un aspect natural al dintelui și o face ideală mai ales pentru zona frontală a dinților. În plus, realizarea acestor coroane din zirconiu este destul de rapidă – 2 ședințe, cea de amprentare și cea de cimentare.
Coroană ceramică cu suport din zirconiu
Acest tip de coroană din zirconiu seamănă foarte mult cu coroana metalo-ceramică, însă baza de metal gri este înlocuită cu cea albă din zirconiu. Pe lângă plusul estetic pe care coroana cu suport din zirconiu îl are, când vorbim despre rezistență, aceasta este la fel de rezistentă și durabilă precum coroana metalo-ceramică.
Când este recomandată o coroană din zirconiu
În cazurile implanturilor dentare, pentru partea vizibilă a implantului – implantul dentar are 2 părți, una ascunsă (rădăcina artificială inserată în os) și una vizibilă (coroana dentară). Un scop al coroanei dentare în cazul implantului este din punct de vedere estetic – să arate exact ca un dinte natural. Dar, bineînțeles, are ca scop și funcționalitatea cât mai apropiată de cea a dintelui natural.
Fracturi dentare – în urma accidentelor, dinții pot suferi fracturi, iar în funcție de localizarea dinților afectați față de craniu și în funcție de gravitate, medicul stomatolog decide care este cel mai bun tratament. Coroana din zirconiu este una dintre posibilități.
Reducerea vitalității dintelui – vitalitatea unui dinte se poate reduce din cauza unor probleme carioase serioase, care ajung să afecteze nervul. De asemenea, accidentele care duc la fracturi dentare profunde pot duce la reducerea vitalității dintelui. În urma acestor cauze, părțile rămase din dinte devin fragile, riscul fiind de a se fractura oricând. Restaurarea dintelui cu ajutorul unei coroane din zirconiu va readuce structura și estetica dintelui la normal.
Colorații dentare – în cazul colorațiilor dentare care nu mai pot fi rezolvate cu alte tehnici stomatologice, coroana din zirconiu va îmbunătăți estetica dintelui, readucând colorația acestuia la una normală.
Care sunt beneficiile coroanelor din zirconiu?
Coroanele dentare din zirconiu:
- nu prezintă sensibilitate la variațiile de temperatură
- nu se fracturează
- nu există riscul apariției cariilor pe suprafața lor
- au un aspect natural, identic cu al dintelui
- au o durată de viață de 10-15 ani. Coroanele integral din zirconiu sunt foarte rezistente, fiind aproape imposibil de fracturat, iar cu o îngrijire optimă, pot rezista o viață întreagă.
Rezultatul montării unor coroane din zirconiu? Un zâmbet frumos, natural și o stimă de sine crescută!