Aparate dentare fixe

Aparatul dentar fix este cel mai popular tip de aparat dentar, fiind preferat, deopotrivă, de medicul stomatolog și de pacienți, datorită faptului că rezolvă numeroase probleme ortodontice. Este, de asemenea, și cel mai puțin costisitor. În cadrul clinicii noastre, puteți beneficia de tratarea cariilor, atât prin metoda clasică, cu freza, cât și prin noile tehnologii, cu laserul.

Aparatul dentar fix acționează constant, deoarece nu poate fi îndepărtat de către pacient. Este format din mai multe componente: bracket-uri, care se aplică pe incisivi, canini și premolari, butoni, arcuri, inele, sârme și ligaturile.

Această variantă este cea mai recomandată de către medicii stomatologi, deoarece poate corecta anomalii grave de poziție ale dinților, realizează o ghidare mai bună a forțelor și  se obțin rezultate foarte bune într-un timp mai scurt. Purtarea unui aparat dentar fix, conform indicațiilor primite de la medicul ortodont, îi oferă pacientului certitudinea că obținerea unui zâmbet impecabil este un obiectiv tangibil.

De câte feluri sunt aparatele dentare fixe?

Aparatele dentare fixe sunt de mai multe tipuri, când vorbim de materialul din care sunt realizate:

  • aparatele dentare metalice, care sunt cele mai comune, având un raport calitate-preț extraordinar de bun și fiind foarte eficiente în tratarea problemelor dento-maxilare; există și posibilitatea de a se personaliza pe placul pacientului cu ajutorul elasticelor colorate. 
  • aparatele dentare transparente-safir sunt potrivite pentru pacienții care își doresc ca aparatul dentar să fie cât mai puțin vizibil. Acest tip de aparat este aproape invizibil, datorită safirului, un material dur, din care este confecționat.
  • aparatele dentare ceramice, sunt realizate din ceramică albă, care se îmbină cu dinții și sunt rezistente la pete.
  • aparatele dentare linguale, care reprezintă cea mai fină variantă pentru un aparat dentar, deoarece se aplică pe suprafața internă a dinților și, astfel, sunt complet invizibile. Ultima generație de aparate dentare linguale folosește o tehnică computerizată pentru a stabili planul de tratament.

Cum se realizează igienizarea aparatului dentar fix?

Un aspect important de care trebuie să ținem seama când vorbim de aparatul dentar fix este igienizarea acestuia, care trebuie realizată cu mare atenție, deoarece braket-urile, arcurile și inelele reprezintă elemente la nivelul cărora particulele alimentare pot stagna cu ușurință, făcând dificilă curățarea și îndepărtarea lor.

Se vor utiliza o tehnică de periaj explicată de medicul stomatolog, o periuță specială concepută pentru spațiile interdentare, ața dentară și apa de gură după fiecare masă.