Problemele cavitatii orale nu sunt un fapt neobisnuit, de aceea avem nevoie sa mergem constant la dentist pentru ca oricine se confrunta cu ele din cand in cand, indiferent de varsta sau sex.

Astfel de probleme pot implica gingiile, limba, buzele, fata interna a obrajilor, palatul si planseul cavitatii, regiunea orofaringiana si bineinteles dintii. Premolarii si molarii sunt grupele de dinti cele mai solicitate in masticatie. In functie de tipul de alimentatie, acesti dinti se tocesc in timp sau prind straturi groase de tartru. Datorita acestui lucru si a altor factori, putem sa ajungem sa suferim de halena sau halitoza (miros neplacut al cavitatii bucale).

Pentru a evita astfel de situatii, medicii stomatologici recomanda trei lucruri care nu trebuie sa lipseasca atunci cand vorbim de igiena cavitatii bucale.

Dusul bucal

Desi poate ca suna ciudat, dusul bucal este un instrument folosit in scopul unei igiene orale cat mai aprofundate si complete. Igiena cavitatii bucale este atat de importanta, datorita faptului ca gura este poarta de intrare a nutrientilor in organism, iar de igienizarea acesteia depinde insasi sanatatea corpului nostru in general. Resturile de alimente in contact cu papilele gustative se transforma intr-un mediu acid care, in timp, corodeaza smaltul dintilor si duc la aparitia cariilor.

In plus, odata cu alimentele sau lichidele, introducem in organism numeroase bacterii ce se dezvolta in cavitatea bucala. In plus, fiind un mediu umed, in gura, se dezvolta mai mult decat oriunde coloniile bacteriene patogene (care creeaza infectii).

Utilitatea acestui instrument se explica prin faptul ca in cavitatea bucala (diferita de la persoana la persoana) exista suprafete ce nu pot fi curatate printr-un simplu periaj. De aceea, medicul stomatolog recomanda utilizarea cat mai frecventa a dusului bucal, pentru ca jetul de apa intra in spatiile in care periuta de dinti nu poate patrunde. In plus, curatarea sub puntile dentare sau a aparatelor ortodontice este foarte greoaie, daca nu imposibila, fara un dus bucal.

Periute interdentare

Periutele interdentare reprezinta un alt mijloc suplimentare de igienizare. Nici o periuta de dinti (manuala sau electrica) nu poate curata spatiile interdentare si subgingivale. Periajul zilnic corect si complet efectuat, nu este suficient. Din pacate, cauza principala a cariilor, a gingivitelor si parodontitelor este exact placa dentara acumulata intre dinti si gingie. Placa dentara se poate depune deasupra sau se poate insera sub nivelul gingiiei si in acest caz, este insotita frecvent de sangerare.

De aceea este necesara vizita la un cabinet stomatologic pentru ca, daca nu stiati, fiecare spatiu interdentar este diferit, iar distanta dintre perechile de dinti variaza nu numai de la o persoana la alta, dar in aceeasi cavitate bucala nu exista aceeasi densitate spatiala intre molarii superiori si inferiori de exemplu.

Tocmai de aceea curatarea spatiilor interdentare, in special intre molari si a zonelor subgingivale va protejeaza impotriva aparitiei cariilor si a bolilor parodontale. Mai mult decat atat, s-a dovedit ca bacterile din placa dentara o data ajunse in sange, prin pungile parodontale inflamate, pot fi o cauza importanta a infarctului sau a altor boli grave.

Ata dentara

Ata dentara completeaza rutina zilnica de periere a dintilor si ajuta in special la curatarea corecta a spatiilor interdentare, acolo unde periuta nu poate patrunde.  Desi trebuie utilizata zilnic, putina lume stie sa o foloseasca corect. In primul rand, indiferent de tipul de ata dentara folosit trebuie sa rupi aproximativ 40 de cm ca sa poti opera usor intre spatiile interdentale.

Pentru a afla mai multe detalii despre metodele de igienizare a cavitatii bucale, apelati cu incredere la specialistii Clinicii Stomatologice Dr. Mina Vasiliu.