Problemele cavității orale nu sunt un fapt neobișnuit; de aceea, este necesar să mergem periodic la medicul dentist, pentru un control de rutină și câteva manopere de profilaxie.

Afecțiunile cavității bucale pot implica gingiile, limba, buzele, față internă a obrajilor, palatul și planșeul cavității, regiunea orofaringiană și, bineînțeles, dinții. Premolarii și molarii sunt grupele de dinți cele mai solicitate în masticație. În funcție de tipul de alimentație, acești dinți se tocesc în timp sau prind straturi groase de tartru. Din cauza acestui lucru și a altor factori, putem să ajungem să suferim de halenă sau halitoză (miros neplăcut al cavității bucale).

Pentru a evita astfel de situații, medicii stomatologici recomandă trei produse care nu trebuie să lipsească din trusa de igienă a cavității bucale.

Dușul bucal

Deși poate suna ciudat, dușul bucal este un instrument folosit în scopul unei igiene orale cât mai aprofundate și complete. Igiena cavității bucale este atât de importantă, datorită faptului că gura este poarta de intrare a nutrienților în organism, iar de igienizarea acesteia depinde însăși sănătatea corpului nostru. Resturile de alimente, în contact cu papilele gustative, se transformă într-un mediu acid care, în timp, corodează smalțul dinților și duc la apariția cariilor.

În plus, odată cu alimentele sau lichidele, introducem în organism numeroase bacterii ce se dezvoltă în cavitatea bucală. Fiind un mediu umed, în gură se dezvoltă mai mult decât oriunde coloniile bacteriene patogene (care creează infecții).

Utilitatea acestui instrument se explică prin faptul că în cavitatea bucală (diferită de la persoană la persoană) există suprafețe ce nu pot fi curățate printr-un simplu periaj. De aceea, medicul stomatolog recomandă utilizarea cât mai frecventă a dușului bucal, pentru că jetul de apă intră în spațiile în care periuța de dinți nu poate pătrunde. Iar curățarea sub punțile dentare sau a aparatelor ortodontice este foarte greoaie, dacă nu imposibilă, fără un duș bucal.

Periuțe interdentare

Periuțele interdentare reprezintă un alt mijloc suplimentar de igienizare. Nicio periuță de dinți (manuală sau electrică) nu poate curăța spațiile interdentare și subgingivale. Periajul zilnic corect și complet efectuat nu este suficient. Din păcate, cauza principala a cariilor, a gingivitelor și parodontitelor este exact placa dentară acumulată între dinți și gingie. Placa dentară se poate depune deasupra sau se poate insera sub nivelul gingiei și în acest caz, este însoțită frecvent de sângerare.

De aceea, este necesară vizita la un cabinet stomatologic pentru că, dacă nu știați, fiecare spațiu interdentar este diferit, iar distanța dintre perechile de dinți variază nu numai de la o persoană la altă, dar în aceeași cavitate bucală, nu există aceeași densitate spațială între molarii superiori și inferiori.

Iar curățarea spațiilor interdentare, în special între molari și a zonelor subgingivale, vă protejează împotriva apariției cariilor și a bolilor parodontale. Mai mult decât atât, s-a dovedit că bacterile din placa dentară, o dată ajunse în sânge, prin pungile parodontale inflamate, pot fi o cauză importantă a infarctului sau a altor boli grave.

Ața dentară

Ața dentară completează rutină zilnică de periere a dinților și ajută în special la curățarea corectă a spațiilor interdentare, acolo unde periuța nu poate pătrunde.  Deși trebuie utilizată zilnic, puțină lume știe să o folosească corect. În primul rând, indiferent de tipul de ață dentară folosit, trebuie să rupi aproximativ 40 de cm ca să poți opera ușor între spațiile interdentale.