Întrebarea acestei săptămâni este o întrebare firească. Cum se făceau intervențiile stomatologice înainte de a exista radiografia dentară?
De ce avem nevoie de radiografii dentare și cât de des e bine să mergem la medicul stomatolog?
Rolul radiografiei dentare
Înainte de existența radiografiei dentare, majoritatea medicilor dentiști lucrau după instinct. Există patologii care nu se văd sau care se văd doar dacă se incizează toată gingia. Din seria patologiilor amintim:
- patologii osoase – chisturi, tumori
- patologii ale glandelor salivare
- resorbții osoase (în boală parodontală)
- trasee ale nervilor
…toate acestea fiind greu de depistat neinvaziv sau cu ochiul liber.
Începerea unui tratament fără o radiografie poate avea repercusiuni pe viitor. Pe lângă faptul că nu se poate diagnostica patologia corect, există și posibilitatea ca acel dinte să prezinte o fractură și, după finalizarea tratamentului de către medicul dentist, pacientul să piardă acel dinte.
În cazul copiilor, radiografia chiar este impetuos necesară pentru că la ei toate lucrurile sunt în dezvoltare, iar probleme ale maxilarelor și situația resorbției rădăcinilor dinților de lapte nu se pot identifica fără o radiografie.
Ce expunere are o radiografie dentară?
Specialiștii afirmă că în zilele noastre suntem expuși în permanență radiațiilor, chiar mai mult decât acum 30 de ani, datorită evoluției tehnologiei. Însă, cu toate acestea, în stomatologia modernă utilizarea radioviziografului este imperios necesară. Această modalitate modernă de execuție are, însă, o doză mică de radiație, comparativ cu celelalte metode de execuție a radiografiilor dentare.
O radiografie retroalveolară ne expune la o doză de radiație de 1-3 uSv, mai mică decât doza naturală zilnică ( 5-8 uSV), de 8 ori mai mică decât un zbor cu avionul (25 uSV), de 16 ori mai mică decât doza dată de locuirea timp de 1 an într-o clădire de beton sau cărămidă (75 uSv), de 25 de ori mai mică decât fumatul unui pachet de țigări pe zi ( 95 uSv).
În plus, doză anuală de risc la care se consideră că poate apărea cancerul este de 100.000 uSV, doza anuală la care poate apărea starea de greață sau vomă este de 2.000.000 uSV, iar doză letală este de 10.000.000 uSv.
Concret, dacă medicul stomatolog vă solicită realizarea a 5-6 radiografii retroalveolare anual, nu există niciun risc pentru starea voastră de sănătate. Dacă aveți nevoie de efectuarea a 3-4 radiografii panoramice anual, de asemenea nu există motive de îngrijorare.