Intrebarea acestei saptamani e o intrebare fireasca. Cum se faceau interventiile stomatologice inainte de a exista radiografia dentara? De ce avem nevoie de radiografii dentare si cat de des e bine sa mergem la medicul stomatolog? Sunt intrebari relevante pentru ca sunt pacienti care sunt reticenti atunci cand vine vorba de radiografia dentara dar uita ca smartphone-ul sau alte device-uri pe care le folosim zilnic emit mai multe radiatii decat o banala radiografie dentara.

Rolul radiografiei dentare

Inainte de existenta radiografiei dentare, majoritatea dentistilor lucrau dupa instinct in anumite cazuri pentru ca sunt patologii care nu se vad sau pe care le vezi doar daca se inciziaza toata gingia pentru ca exista patologii osoase – chisturi, tumori, patologii ale glandelor salivare, resorbtii osoase (in boala parodontala), trasee ale nervilor, care sunt greu de depistat neinvaziv sau cu ochiul liber.

Argumentul unor pacienti de a folosi aceleasi radiografii dentare cu vechime de cateva luni din nou este un argument gresit pentru ca atunci cand vine vorba de dinti lucrurile evolueaza foarte rapid in timp.

Inceperea unui tratament fara o radiografie, poate avea repercusiuni pe viitor. Pe langa faptul ca nu se poate diagnostica patologia corecta, exista si posibilitatea ca acel dinte sa prezinte o fractura si dupa finalizarea tratamentului de catre medicul dentist, pacientul sa piarda acel dinte.

In cazul copiiilor radiografia chiar este impetuos necesara pentru ca la ei toate lucrurile sunt in dezvoltare iar probleme ale maxilarelor, situatia resorbtiei radacinilor dintilor dintilor de lapte nu se pot identifica fara o radiografie.

Ce expunere are o radiografie dentara?

Specialistii apreciaza ca in zilele noastre, suntem expusi in peromanenta radiatiilor, chiar mai mult decat acum 30 de ani, datorita evolutiei tehnologiei. Insa, cu toate acestea, in stomatologia moderna utilizarea radioviziogafului este imperios necesara. Aceasta modalitate moderna de executie are insa, o doza mica de radiatie, comparativ cu celelalte metode de executie a radiografiilor dentare.

O radiografie retroalveolara ne expune la o doza de 1-3 uSv, mai mica decat doza naturala zilnica ( 5-8 uSV), de 8 ori mai mica decat un zbor cu avionul (25 uSV), de 16 ori mai mica decat doza data de locuirea timp de 1 an intr-o cladire de beton sau caramida (75 uSv), de 25 de ori mai mica decat fumarea a unui pachet de tigari pe zi ( 95 uSv).

In plus, doza anuala de risc la care se considera ca poate aparea cancerul este de 100.000 uSV, doza anuala la care poate aparea stare de greata sau voma este de 2.000.000 uSV iar doza letala este de 10.000.000 uSv.
Avand aceste cifre, puteti decela singuri daca dozele reale sunt mult sub nivelul de risc sau nu.

Concret, daca medicul stomatolog va cere realizarea a 5-6 radiografii retroalveolare anual, nu exista nicio problema. Daca aveti nevoie de efectuarea a 3-4 radiografii panoramice anual, de asemenea nu exista motive de ingrijorare.