Pedodonția este acea ramură a stomatologiei care se ocupă cu profilaxia și tratamentul dinților de la prima apariție în cavitatea bucală până la vârsta adolescenței.

Pe parcursul vieții, există următoarele perioade distincte:

  • perioada dentiției temporare (de la 6 luni până în jurul vârstei de 3 ani)
  • perioada dentiției mixte (începe în jurul vârstei de 5 -5,5 ani)
  • perioada dentiției definitive (după înlocuirea tuturor dinților temporari)

Medicul specialist pedodont este cel care supraveghează în mod deosebit sănătatea dentară în primele două perioade enumerate anterior. Copiii au nevoie de o abordare specială datorită vârstei și particularităților morfologice. Sănătatea dentiției temporare (de lapte) asigură sănătatea dintelui permanent de înlocuire și dezvoltarea  armonioasă a osului.

Părinții care  se  conduc după principiul „nu tratăm dințiii de lapte pentru că oricum vor cădea” fac o greșeală majoră. Afirm acest lucru din două considerente:

  • în primul rând, pentru că având această abordare nu încurajează copilul -viitor adult- să acorde atenție stării de sănătate a dinților.
  • al doilea argument și cel mai important, este că existența unui proces cronic al unui dinte de lapte determină modificări uneori ireversibile pentru dintele permanent de înlocuire,explică doctor stomatolog Mina Vasiliu.

Pentru ca primele vizite la medicul dentist să fie percepute pozitiv și să crească încrederea copilului, este  recomandat ca acesta să fie consultat de medicul specialist pedodont. Dintre manoperele totalmente nedureroase și chiar prietenoase cu cei mici amintim: periajul profesional, sigilările șanțurilor și fosetelor și fluorizările.

Periajul dentar profesional este o măsură de prevenție care trebuie realizată, deopotrivă, și la copii, de cel puțin 2 ori pe an. Periajul profesional are rolul de a îndepărta placa bacteriană de pe suprafața dinților și din zone mai puțin accesibile, precum și petele dentare externe cauzate de alimente colorate.

Sigilarea este manopera de izolare a suprafeței dentare de mediul cavității bucale cu scopul de a preveni formarea cariilor. Practic, se aplică un strat fin de material pe suprafața dintelui și, în acest fel, scade potențialul de retenție a alimentelor. Integritatea sigilărilor se poate verifica în primul rând vizual de către părinte, deoarece acestea au culori diferite de ale dintelui, însă recomandarea este să fie evaluate de pedodont măcar o dată pe an.

Fluorizarea este metoda prin care se suplimentează cantitatea de fluor la nivelul smalțului cu scop profilactic. Este recomandată în mod deosebit copiilor.