Erupția dentară este un proces important și inevitabil în viața unui copil. Pe măsură ce micuții cresc, dinții de lapte încep să erupă în cavitatea bucală, jucând un rol crucial în dezvoltarea sănătoasă a maxilarului și a dinților permanenți. Această etapă poate fi plină de emoție și uneori poate fi însoțită de simptome neplăcute pentru cei mici, dar cu informațiile potrivite și o îngrijire adecvată, părinții pot face experiența erupției dentare mai ușoară și mai confortabilă atât pentru copii, cât și pentru ei înșiși.

Primii dinți care cresc în cavitatea bucală a copilului marchează începutul unei noi etape în dezvoltarea sa. Erupția dentară, care începe de obicei în jurul vârstei de șase luni, poate fi observată prin apariția primilor dinți de lapte. Acești dinți temporari, deși vor fi în cele din urmă înlocuiți de dinții permanenți, au un rol esențial în funcția masticatorie, în vorbire și în alinierea corectă a viitorilor dinți. Pentru părinți este important să recunoască semnele și simptomele asociate cu erupția dentară și să învețe cum să îngrijească în mod adecvat dinții de lapte pentru a pune bazele unei sănătăți orale optime, atât în copilărie, cât și pe termen lung.

La ce vârstă începe erupția dentară?

Erupția dentară începe, în general, în jurul vârstei de 6 luni, dar poate varia de la copil la copil. Unii bebeluși pot avea primii dinți chiar mai devreme, în timp ce alții pot întârzia erupția până la 12-14 luni. Este important de reținut că fiecare copil are propriul său ritm de dezvoltare, iar variațiile în timpul erupției dentare sunt normale.

Primii dinți care cresc

Primii dinți care erup în mod obișnuit sunt cunoscuți sub numele de dinți de lapte sau dinți temporari. Acești dinți sunt esențiali pentru procesul de masticație, pentru dezvoltarea limbajului și pentru menținerea spațiilor necesare pentru dinții permanenți. În general, primii dinți care apar sunt cei de jos, urmați de cei de sus. În primul an de viață, principalii dinți care erup sunt incisivii centrali inferiori și incisivii centrali superiori.

 • Incisivii centrali inferiori (dinții din față, jos) – Apar de obicei între 6 și 10 luni.
 • Incisivii centrali superiori (dinții din față, sus) – Apar de obicei între 8 și 12 luni.
 • Incisivii laterali superiori și inferiori (dinții alăturați celor centrali) – Apar de obicei între 9 și 16 luni.
 • Primii molari superiori și inferiori (dinții din spate, pe lateral) – Apar de obicei între 12 și 18 luni.
 • Caninii superiori și inferiori (dinții ascuțiți, colți) – Apar de obicei între 16 și 23 luni.
 • Ultimii molari superiori și inferiori (dinții din spate, în dreptul caninilor) – Apar de obicei între 24 și 36 de luni.

Simptomele erupției dentare

Pe măsură ce dinții încep să iasă, copilul poate prezenta unele simptome neplăcute, însă nu toți copiii prezintă aceste semne. Pe când unor copii le apar dințișorii peste noapte, alții prezintă simptome mult mai vizibile și dureroase.

Printre cele mai comune simptome ale erupției dentare se numără:

 • Gingii umflate și sensibile: Gingiile pot deveni roșii, umflate și sensibile în zona în care dinții urmează să erupă.
 • Iritabilitate și nemulțumire: Copilul poate deveni mai irascibil, agitat și poate avea dificultăți în a adormi din cauza disconfortului creat de eruperea dinților.
 • Salivare excesivă: Producția crescută de salivă poate duce la bășici sau iritații în jurul gurii.
 • Mâncatul devine dificil: Durerea și disconfortul pot face ca bebelușul să refuze sau să aibă dificultăți în a se hrăni. În această perioadă, este foarte probabil să aibă o dorință mai mare de a se hrăni cu lichide.
 • Febră: În unele cazuri, erupția dentară poate fi însoțită de apariția febrei (ușoară și de scurtă durată) la copii. Acesta este unul dintre simptomele mai puțin frecvente, dar nu este neobișnuit ca temperatura corpului să crească ușor în timpul erupției dentare ca rezultat al inflamației locale în gingii și a reacției organismului la acest proces.

Cum se îngrijesc dinții de lapte

Îngrijirea dinților de lapte este la fel de importantă ca și cea a dinților permanenți. Iată câteva sfaturi pentru a menține o igienă orală sănătoasă:

 • Curățarea gingiilor: Chiar înaintea apariției primilor dinți, se recomanda ștergerea gingiilor cu o cârpă curată și umedă. Aceasta va ajuta la îndepărtarea bacteriilor și la menținerea unei igiene orale sănătoase.
 • Periajul dinților: După ce apar primii dințișori, este recomandată utilizarea unei periuțe de dinți moale, potrivită pentru vârsta copilului, și o pastă de dinți pentru copii, cu conținut redus de fluor. Frecvența recomandată este de două ori pe zi.
 • Vizite regulate la dentist: Începând cu vârsta de un an sau când apare primul dinte, sunt recomandate vizite regulate la dentist pentru a monitoriza sănătatea dentară a copilului și pentru a primi sfaturi și îndrumări suplimentare.
 • Monitorizarea consumului de zahăr: Se recomandă limitarea consumului de alimente și băuturi bogate în zahăr, deoarece acestea pot contribui la apariția cariilor dentare.
 • Evitarea obiceiurilor dăunătoare: Se recomandă evitarea obiceiurilor dăunătoare danturii specifice vârstei, cum ar fi suptul degetului sau folosirea suzetei pe termen lung, deoarece acestea pot afecta alinierea și sănătatea dinților.

Erupția dentară este un proces natural și inevitabil în dezvoltarea copiilor. Aceasta marchează începutul creșterii dinților de lapte, care vor fi înlocuiți ulterior de dinții permanenți. Este important ca părinții să fie conștienți de semnele și simptomele erupției dentare și să fie pregătiți să gestioneze această perioadă cu răbdare.

În timp ce erupția dentară poate fi inconfortabilă și neplăcută pentru copii, există măsuri pe care părinții le pot lua pentru a oferi alinare în această perioadă. Prin masajul gingiilor, utilizarea jucăriilor de dentiție, aplicarea compreselor reci și administrarea de analgezice la recomandarea medicului, disconfortul se poate ameliora și perioada poate fi traversată cu o mai mare ușurință. De asemenea, este esențial să se înceapă îngrijirea dinților de lapte încă de la apariția lor, prin periajul delicat și regulat cu o pastă de dinți potrivită vârstei și prin evitarea obiceiurilor dăunătoare, cum ar fi suptul degetului sau folosirea biberonului pe termen lung. O igienă orală corectă încă de la începutul vieții copilului contribuie la menținerea dinților sănătoși și a unui zâmbet strălucitor pe termen lung.