Durerea de dinți este principala cauză care generează lipsa unui dinte prin prisma faptului că este una dintre durerile cel mai greu de suportat.

Din dorința de a scăpa de durere, marea majoritate a pacienților vin la medicul stomatolog cu gândul de a extrage dintele-problemă. Extracția unui dinte se realizează numai în cazul în care metodele clasice de profilaxie nu mai pot salva dintele în cauză.

În cazul în care avem spații rezultate în urma extracțiilor este important să conștientizăm că ele trebuie completate rapid și corect. Lipsa unui dinte poate genera în timp modificări ale dentiției care să necesite un tratament mult mai complex. De aceea, în cazurile în care trecerea timpului este de ordinul anilor, apar migrările dentare a căror corectare necesită tratamente îndelungate și laborioase.

 „Neînlocuirea unui dinte poate avea repercusiuni asupra masticației și a vorbirii, deoarece, după pierderea unui dinte, dinții vecini încep să migreze, schimbându-și astfel poziția lor naturală. Cu alte cuvinte, pierderea unui dinte este urmată de scăderea numărului de unități masticatorii, ceea ce duce în timp la alterarea funcției masticatorii și chiar la apariția unor parafuncții (masticația unilaterală) sau malfuncții. Pe lângă funcțiile de masticație și fonație, pierderea unui dinte poate avea și implicații psihologice, din cauza modificărilor fizionomice.” afirmă dr. Stomatolog Mina Vasiliu.

Absența unuia sau a mai multor dinți se poate remedia prin realizarea diferitelor tipuri de lucrări dentare. Lucrările dentare pot fi fixe sau mobile, parțiale sau totale, fizionomice sau semifizionomice. Ele pot avea caracter provizoriu sau definitiv.

Lucrările dentare fixe sunt mai ușor acceptate de către pacienți datorită confortului oferit. Grație tratamentelor implantologice, moderne, situațiile în care suntem nevoiți să recurgem la protezarea  mobilă s-au  diminuat  considerabil.

Medicul stomatolog este cel care decide și propune pacientului variantele optime corespunzătoare particularității fiecăruia. Acest lucru se face după un examen clinic complet și de cele mai multe ori necesită informații suplimentare furnizate de radiografiile dentare și modelele de studiu.