Indiferent de pozitia pe arcada anterioara sau posterioara, dintele are aceleasi componente: coroana si radacina.

Coroana este partea vizibila, situata deasupra nivelului gingiei. Are forme diferite, in functie de tipul dintelui. Astfel, in zona frontala, coroanele dentare sunt mai mici volumetric, iar in zona posterioara sunt mai mari. La nivelul coroanei dentare pot aparea modificari fiziologice cum ar fi alungirea sau abraziunea, dar si modificari patologice cum ar fi: fracturi, fisuri sau carii dentare.

Radacina dentara este partea care asigura fixarea in osul maxilar (superior) sau mandibular (inferior). Aceasta fixare se mai numeste implantare dentara. Legatura dintre radacina dintelui si osul alveolar se face prin intermediul ligamentelor dento-alveolare (periodontale).

Lacasul din os care gazduieste radacina se numeste alveola.

Ca si structura, orice dinte prezinta smalt, dentina, cement sau pulpa.

Smaltul  este prezent doar la nivelul coroanei dentare si este cel mai dur tesut din organismul uman. Smaltul imbraca stratul de dentina si pulpa dentara la nivelul coroanei. Este alcatuit din retele de cristale de hidroxilaplatita, contine intr-un procent foarte mic apa si nu contine vase sanguine si nervi. Din acest motiv, fracturile localizate in smalt sunt nedureroase si in marea majoritate nesesizate de pacienti.

Dentina este stratul care imbraca pulpa dentara atat la nivelul coroanei cat si al radacinii. Are o nuanta de alb-galbui sau gri iar duritatea este mai mica decat a smaltului si cementului. La nivelul dentinei exista terminatii nervoase si fire capilare sanguine gazduite de canaliculele dentinare microscopice. Acesta este motivul pentru care un proces carios localizat in dentina este sesizat de pacient.

In general, evolutia procesului carios situat la nivelul dentinei este mai rapida.

Cementul dentar este prezent doar la nivelul radacinilor dentare si acopera pulpa dentara si dentina. Este un strat mult mai subtire si are culoare mai inchisa si o duritate mult mai mica decat smaltul dentar.

Prezinta multiple orificii la nivelul carora ligamentele periodontale fixeaza radacina de os.

In cazurile de retractii gingivale cu descoperirea zonelor de cement, apare sensibilitate la stimuli externi (rece, dulce, cald, acidulat).