În ultimii ani, măselele de minte au devenit un subiect dezbătut. Și nu, măselele de minte nu te fac mai inteligent, ci se numesc așa pentru că, de obicei, erup la o vârstă mai avansată față de ceilalți dinți. În multe cazuri, măselele de minte aduc complicații și vizite problematice la medicul stomatolog în cazul netratării timpurii. O să subliniem de aici importanța consultului preventiv, o dată la 6 luni, la medicul stomatolog, pentru evitarea posibilelor complicații ulterioare.
Ce este măseaua de minte
Măselele de minte reprezintă ultimii molari care cresc. Se mai numesc și „al treilea molar” și sunt localizate în cea mai îndepărtată zonă a maxilarului (zona mandibulei). Fiecare persoană are 4 molari de minte, 2 inferiori și 2 superiori, unul în fiecare colț al gurii.
Când apare măseaua de minte
În general, măsele de minte apar între 17 și 25 de ani, deși nu este neobișnuit să apară mulți ani mai târziu. Pentru erupție, acești molari au nevoie de spațiu pe maxilar, de aceea și apar la o vârstă mai înaintată, atunci când maxilarul este complet dezvoltat.
Ce rol are măseaua de minte
Rolul măselelor de minte nu este unul vital. De fapt, majoritatea medicilor stomatologi le consideră vestigiale, în sensul în care au avut un rol în trecut, dar nu îl mai au și acum.
Dieta primitivă a strămoșilor noștri a constat din multe plante crude, nuci tari și carne tare – iar molarii de minte erau necesari pentru a măcina aceste alimente pentru o digestie corectă. Astăzi, pregătirea alimentelor și ustensilele moderne existente au eliminat în mare rolul molarilor de minte. Pe măsură ce organismele s-au obișnuit cu aceste modificări ale dietei, corpul a trecut prin câteva mici schimbări evolutive. De exemplu, fălcile au devenit mai mici. Acesta este și motivul pentru care mulți oameni nu au suficient spațiu în gură pentru ca molarii de minte să crească.
La bază, măselele de minte au rolul de a mesteca, tăia și fărâmița alimentele consumate. Sunt utile numai dacă se dezvoltă corect și sănătos. Altfel, acestea pot duce la complicații precum infecții ale gingiilor și deteriorarea celorlalți dinți, iar extracția lor este necesară.
Când trebuie scoasă măseaua de minte
Decizia de a extrage măseaua de minte nu este o decizie ușoară, deoarece trebuie luați în considerare mai mulți factori. Această decizie este luată de medicul stomatolog, în urma unui consult amănunțit și a unor investigații. În primul rând, se evaluează poziția și sănătatea măselelor de minte și, ulterior, efectele aduse celorlalți dinți și gingiilor. Pentru a evita orice complicație, recomandăm să te programezi la consultațiile periodice preventive.
Complicațiile aduse de măselele de minte sunt cauzate, în special, de poziția acestora și modul de erupție. Extracția molarilor de minte este recomandată (sau chiar obligatorie) în următoarele situații:
- Erupere parțială: o parte din măsea a rămas în interiorul gingiei, ceea ce înseamnă că reziduurile alimentare se pot strânge acolo, iar accesibilitatea este mai dificilă din cauza poziționării (în spatele maxilarului);
- Spațiu insuficient pentru dezvoltare sănătoasă: oamenii au adesea maxilare prea mici pentru ca toți cei 32 de dinți să se încadreze – 28 este adesea cel mai mare număr de dinți pentru care este loc. Deci, dacă toți ceilalți dinți sunt prezenți și sănătoși, este posibil să nu existe suficient spațiu pentru ca molarii de minte să se dezvolte corect. Măselele de minte își fac loc să crească dacă maxilarul nu le permite o dezvoltare sănătoasă. Cu alte cuvinte, se împing în dinții de lângă, ceea ce duce la așa-zișii dinți incălecați sau chiar la un domino general al danturii.
Alte simptome care pot duce la extracția măselei de minte sunt:
- Dureri gingivale;
- Sângerări gingivale;
- Zona molarului de minte este umflată;
- Infecții dese ale zonei molarului de minte;
- Deteriorarea dinților vecini;
- Tumori;
- Alte boli gingivale;
- Carii dentare ample.
Când nu trebuie scoasă măseaua de minte
Nu în toate cazurile extracția măselei de minte este necesară. Dacă molarii au destul spațiu, s-au dezvoltat sănătos, sunt în poziția corectă, periajul acestora este ușor, masticația este facilă și nu prezintă nici un simptom dintre cele enumerate mai sus, aceștia nu prezintă un pericol pentru sănătatea generală a danturii. De asemenea, pentru molarii care sunt incluși în gingie (nu au erupt), deci nu prezintă nici un risc pentru procesul de masticație, extracția nu este necesară.
Totuși, în anumite cazuri (de exemplu, stabilirea unui aparat dentar), se poate recomanda extracția molarilor de minte ca prevenție. Această recomandare este făcută de către un medic stomatolog după o radiografie a maxilarului, în urma căreia s-a constatat că erupția acestor molari prezintă riscuri (de exemplu, nu este destul spațiu pentru a se dezvolta).
Posibile complicații
Deși măseaua de minte nu doare, aceasta poate cauza o multitudine de complicații. După cum am menționat și mai sus, erupția parțială și spațiul insuficient pentru dezvoltare sunt situații în care extragerea este recomandată. Mai mult de atât, trebuie luat în considerare și faptul că amplasarea molarilor de minte face ca igiena lor să fie mai greu de efectuat. Acest lucru poate genera alte afecțiuni:
- Pericoronarita: una dintre cauzele principale pentru care măselele de minte sunt extrase. Este o afecțiune care apare cu orice molar erupt parțial și se caracterizează printr-o infecție și inflamație dureroasă.
- Carii: pot apărea pe măseaua de minte sau pe dintele vecin. Deși par să nu fie o urgență, netratate, pot afecta nervul, ajungând astfel să formeze un abces.
- Parodontoză: caracterizată de o infecție și inflamație la nivelul țesuturilor ce înconjoară dinții, numit parodonțiu (format din gingie, os și ligament). Deși poate fi asimptomatic, în timp pot apărea complicații din cauza bacteriilor și dinții se pot pierde.
- Chisturi: sunt rare cazurile, în cazul în care măseaua nu a erupt. Ca toți ceilalți dinți, măseaua se dezvoltă într-un săculeț, care uneori se extinde ca un balon care se poate mări în timp, moment în care trebuie extras.