De regulă, primul lucru pe care îl observi la o persoană este zâmbetul, deci implicit dinții. Cu o igienă orală corespunzătoare, zâmbetul este strălucitor. În caz contrar, zâmbetul își pierde din frumusețe. Tartrul este una dintre problemele cauzate de o igienă orală precară – periaj incorect, alimente de slabă calitate, vizite la medicul stomatolog neregulate. Aproximativ 68% dintre adulți au tartru dentar.

Ce este tartrul dentar

Chiar dacă ai mare grijă de dinții tăi acasă, anumite bacterii care rămân în gură se amestecă cu proteine și produse secundare alimentare, formând o peliculă lipicioasă numită placă dentară. Aceasta îți acoperă dinții, ajunge sub linia gingiilor și se lipește de obturații sau alte lucrări dentare.

Placa poartă bacterii care pot deteriora smalțul dinților și pot conduce la apariția cariilor. Dar dacă îndepărtezi placa în mod regulat, poți preveni cariile dentare permanente și bolile gingiilor. Totuși, probleme mai mari pot apărea dacă placa rămâne pe dinți și se întărește în tartru. Acest proces de mineralizare a plăcii dentare (i.e. tartru) durează, în medie, 10 zile.

Tartrul este un depozit dur, calcificat, care se formează atât pe suprafața dinților, cât și sub și deasupra liniei gingiilor. Este un strat aspru și poros care poate duce până la retragerea gingiilor și la boli ale gingiilor. Acesta trebuie îndepărtat cu instrumente speciale în cabinetul stomatologic.

Tartrul este de culoare galben sau maro și face dificilă curățarea orală acasă. Fiind un strat aspru, placa bacteriană se „agață” de acesta și nu se mai îndepărtează așa de ușor doar cu periuța de dinți și ață dentară.

Cauzele apariției tartrului dentar

  • Tartrul poate apărea la orice vârstă, cauzele fiind atât genetice, cât și obiceiurile defectuoase de îngrijire orală și alimentație.
  • Structura dentară înghesuită face ca periajul să fie mai greu, mai ales în spațiile interdentare, ca atare riscul apariției tartrului este mai ridicat.
  • Cantitatea redusă de salivă poate fi, de asemenea, un factor de risc pentru apariția tartrului.
  • Alimentele bogate în carbohidrați sau zaharuri simple, precum zaharoza și amidonul, care se regăsesc în bomboane și băuturi răcoritoare, au un rol important în formarea tartrului. Alimentele bogate în zahăr – prăjituri, fructe, dulciuri procesate – provoacă înmulțirea bacteriilor existente în cavitatea bucală, acestea hrănindu-se din alimentele menționate.

Cum ne poate afecta tartrul dentar

Placa dentară are potențialul de a cauza probleme de sănătate orală, iar tartrul le intensifică.

Respirația urât mirositoare este un efect neplăcut al existenței plăcii bacteriene, iar în cazul tartrului este de nesuportat. Aceasta se formează din cauza unei igiene orale necorespunzătoare.

Orice tartru care se formează deasupra liniei gingiilor poate fi dăunător pentru tine și dantura ta, deoarece bacteriile din el pot irita și deteriora gingiile. În timp, acest lucru poate duce la o boală progresivă a gingiilor, cea mai ușoară formă fiind gingivita.

De obicei, gingivita poate fi prevenită și oprită dacă periajul, folosirea aței dentare și apei de gură se fac cu atenție, în mod regulat, alături de igienizări la medicul dentist. În caz contrar, se poate agrava, până la punctul în care se formează „buzunare” între gingii și dinți și se infectează cu bacterii, dând naștere parodontozei.

Cum se poate preveni apariția tartrului dentar

  • Periază dinții în mod regulat, minim de două ori pe zi, timp de 2 minute de fiecare dată. Perierea a câte 30 de secunde de două ori pe zi nu va îndepărta placa și nu va preveni tartrul. Folosește o perie cu peri moi care poate ajunge și la suprafețele greu accesibile din spatele dinților și pe molarii posteriori.
  • Studiile au descoperit că periuțele de dinți electronice te pot scăpa de tartru mai bine decât modelele manuale. Indiferent de tipul pe care îl utilizezi, asigură-te că are sigiliul de aprobare al Asociației Stomatologice Americane (ADA). Acestea au fost supuse controlului riguros al calității și testelor de siguranță.
  • Folosește ață dentară! Indiferent cât de bine periezi dinții cu o periuță de dinți, ața dentară este singura modalitate de a elimina placa dintre dinți și de a menține tartrul departe de aceste zone greu accesibile.
  • Folosește apă de gură antiseptică zilnic, pentru a ajuta la uciderea bacteriilor care cauzează placa.
  • Fii atent(ă) la ce mănânci și bei. Bacteriile din gură se dezvoltă în special din cauza alimentelor cu zahăr și amidon. Când acestea sunt expuse la alimentele menționate, eliberează acizi nocivi. Încearcă să ai o dietă sănătoasă și să limitezi cantitatea de alimente cu zahăr pe care o consumi. Recomandat este să bei multă apă în timpul și după ce mănânci astfel de alimente, iar dacă ai posibilitatea, să periezi dinții după.
  • Renunță la fumat. Studiile arată că persoanele care fumează țigări sau folosesc alte produse din tutun au mai multe șanse de a avea tartru.

Metode de tratament pentru tartru dentar

Odată format, tartrul poate fi îndepărtat doar de un medic stomatolog. Așadar, nu uita să te programezi la consultația de rutină o dată la 6 luni pentru a îndepărta orice placă și tartru care s-au format și, implicit pentru a preveni alte probleme mai serioase.

Metoda de tratament în cazul îndepărtării tartrului se numește detartraj, procedură care trebuie să se realizeze de minim 2 ori pe an pentru prevenție.

În clinica stomatologică Dent Perfect punem la dispoziția pacienților noștri detartrajul cu ultrasunete, care se realizează cu un aparat cu un vârf de metal vibrant, ce are rolul de a disloca tartrul din spațiile dentare și interdentare. Aparatul este însoțit în permanență de un jet de apă rece, pentru a preveni supraîncălzirea suprafețelor.

Următorul pas în cazul tartrului este airflow, care curăță și lustruiește suprafețele dentare foarte bine, cu un jet de apă, aer și particule fine de bicarbonat, pulverizate sub presiune. Iar la final, se realizează un periaj profesional, care are rolul de a curăța dinții și gingiile de bacterii prin aplicarea unei substanțe protectoare.

În concluzie, tartrul este o problemă atât medicală, cât și estetică. Netratat, poate duce la afecțiuni mai serioase, mai dureroase și mai costisitoare. Pentru a te bucura cu zâmbetul până la urechi, acordă o atenție sporită periajului și îngrijirii orale! De asemenea, nu uita să te programezi la vizitele preventive la medicul stomatolog, o dată la 6 luni.